Een uitzonderlijke mijlpaal in de volksgezondheid: Lokale malariagevallen gedaald naar nul

[Foto: Stichting Stay Ahead Stay Healthy]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2024 05:10

Voor mij lezen

INGEZONDEN

Vandaag, op Wereld Malaria Dag, staan we stil bij Surinames succes in de strijd tegen malaria. In de beginjaren 2000 stond Suriname voor een grote uitdaging met ongeveer dertienduizend tot veertienduizend geregistreerde gevallen van malaria per jaar. Dit legde een zware last op de volksgezondheid en economische ontwikkeling van ons land. Fastforward naar vandaag en Suriname heeft een uitzonderlijke mijlpaal bereikt: sinds 2021 nul geregistreerde lokale gevallen van malaria!

De weg naar succes

De eerste stap naar dit succes begon met de installatie van de Malaria Elimination Task Force, een team van zeven deskundigen met kennis en expertise op verschillende gebieden die van belang zijn voor malariabestrijding. Met financiële ondersteuning vanuit onder meer het Global Fund, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) en de Surinaamse overheid kon het plan van aanpak worden uitgevoerd.

“Vooral de goudzoekers die zich verplaatsen vanuit de buurlanden vormen een bedreiging voor de herintroductie van malaria in ons land”

Eén van de meest effectieve maatregelen was de inzet van Malaria Service Deliverers, vooral in afgelegen goudmijnen waar de mobiele populatie (de goudzoekers) een grote uitdaging vormde. De Malaria Service Deliverers bieden tot in de goudvelden malariadiagnostiek en -behandeling, waardoor de verspreiding van de ziekte wordt tegengegaan.

Andere effectieve maatregelen zijn onder meer het verstrekken van geïmpregneerde klamboes, voorlichtingscampagnes, Active Case Detection (ACD) – iedereen screenen in een gebied waar één of meerdere malariagevallen zijn gediagnosticeerd – en Mass Drug Treatment (MDT); massabehandeling met antimalariamiddelen.

Strijd tegen de parasiet, niet de muskiet

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten van het geslacht Plasmodium, die op de mens wordt overgedragen door geïnfecteerde malariamuskieten. De malariamuskiet legt haar eieren voornamelijk langs de rivieren in het binnenland.

Gezien de uitgestrektheid van deze rivieren was het niet haalbaar de muskiet te bestrijden. De focus bij de malariabestrijding werd dus gelegd op het uitroeien van de parasiet. “Onze strategie was gericht op snelle beschikbare diagnostiek en behandeling van malariagevallen met de juiste medicatie om de parasieten reservoirs tot nul te reduceren”, legde dokter Dayanand Panchoe uit.

De uitdagingen van epidemie tot eliminatie

De grootste uitdaging zijn de importgevallen van malaria. Alhoewel er in Suriname de afgelopen jaren geen lokale gevallen van malaria zijn geregistreerd, krijgen we uit de buurlanden jaarlijks ongeveer honderd importgevallen van malaria. Vooral de goudzoekers die zich verplaatsen vanuit de buurlanden vormen een bedreiging voor de herintroductie van malaria in ons land. Eén van de manieren om dit tegen te gaan zijn de testsites bij de grensposten.

Blik op de toekomst

Suriname werd in 2023 door de Paho uitgeroepen tot één van de Malaria Champions van de regio. Een bijzondere onderscheiding, omdat Suriname het eerste land is in het Amazonegebied dat nul lokale gevallen van malaria heeft bereikt. Suriname staat ook op het punt door de WHO te worden gecertificeerd. Hiervoor moeten we in 2024 de nul lokale gevallen behouden.

Desondanks moeten we volgens dokter Panchoe actief en waakzaam blijven. Voorlichting en bewustwording onder de bevolking blijft noodzakelijk. Gaat u naar een gebied of land waar malaria actief is, tref de noodzakelijke maatregelen, zoals een goede klamboe, muskieten repellent en eventueel chemoprofylaxe (anti-malariamiddel).

Of komt u uit een gebied waar malaria actief is en u ontwikkelt hoge koorts, koude rillingen, hoofdpijn, lichaamspijnen, dan kunt u zich aanmelden bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en TropClinic (gevestigd in Paramaribo-Noord) voor gratis malariadiagnostiek en -behandeling.

Drs. Jaleycha Bikhari, Stichting Stay Ahead Stay Healthy

Drs. Dayanand Panchoe is arts-parasitoloog, hoofd van de unit Malaria Diagnostiek en Poli van het BOG en al ruim twintig jaar lid van de Malaria Elimination Task Force.

De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel