Verruwing van de criminaliteit gevolg van slecht beleid

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2024 04:08

Voor mij lezen

De criminaliteit in Suriname heeft overduidelijk een alarmerende stijging laten zien in de afgelopen maanden. Volgens vele deskundigen is dit in wezen mede het gevolg van slecht economisch beleid van de overheid. De zichtbaar toegenomen armoede leidt tot een voor velen ondragelijke druk, waardoor de voedingsbodem voor criminaliteit toeneemt.

Het gebrek aan effectief economisch beleid heeft geleid tot een substantiële inkrimping van de economie hetgeen resulteert in het verlies van banen en het ontstaan van een diepere kloof tussen arm en rijk. Dit heeft een negatieve invloed op de sociale cohesie en wakkert criminele activiteiten aan.

“Alleen door een stabiele economie en gelijke kansen voor alle gelederen in de samenleving kan de criminaliteit effectief en duurzaam worden bestreden”

De sterke toename van de criminaliteit heeft een grote impact op de veiligheid en het welzijn van de samenleving. Inbraken, overvallen en geweldsmisdrijven zijn thans schering en inslag. Burgers voelen zich steeds onveiliger in zelfs hun eigen buurt en zijn bang om slachtoffer te worden van criminaliteit.

Vooral het niet toekennen van prioriteit bij de beschikbaarstelling van de schaarse begrotingsmiddelen aan dit voor de samenleving meest dringende probleem vormt één van de grootste oorzaken van het ernstige falen hierin. Er is ook een dringende behoefte aan een complete herziening van het veiligheidsbeleid en de implementatie van effectieve maatregelen, waaronder het beschikbaar stellen van voldoende materiële middelen aan de politiemanschappen en -diensten om hun werk naar behoren te kunnen verrichten.

De regering dient ook de economische situatie in het land serieus te nemen en concrete stappen te ondernemen om vooral het armoedevraagstuk aan te pakken, investeringen aan te moedigen en de sociale voorzieningen voor lagere inkomensgroepen te verbeteren. Alleen door een stabiele economie en gelijke kansen voor alle gelederen in de samenleving kan de criminaliteit effectief en duurzaam worden bestreden.

De Nieuwe Leeuw roept naar aanleiding van het grote onveiligheidsgevoel daarom alle stakeholders, waaronder regering, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en gewapende machten op om gezamenlijk te werken aan een spoedige oplossing voor de verruwende criminaliteit en vooral het bestrijden van de oorzaken daarvan. Het is namelijk van groot belang dat er gezamenlijke inspanningen worden geleverd om de veiligheid en het welzijn van onze bevolking te waarborgen.

Yerry Khoesial (Voorzitter Adviesraad De Nieuwe Leeuw)

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel