Noodkreet gepensioneerden Centrale Bank van Suriname

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2024 03:06

Voor mij lezen

INGEZONDEN

Wij, gepensioneerden van de Centrale Bank van Suriname, hebben ten einde raad gemeend onze benarde situatie middels een gang naar de media kenbaar te maken. Ondanks vele schriftelijke en mondelinge uitingen van de hele beroerde en bijna beschamende situatie waarin vele gepensioneerden van de Centrale Bank zijn gemanoeuvreerd door het beleid van de bank hebben wij nimmer enige mate van verbetering kunnen merken van onze leefsituatie middels een substantiële verbetering van de pensioenen.

De reacties van de bank zijn altijd zeer vaag en geven telkens weer dat enige mate van verhoging van de pensioenen een zeer complexe situatie is zonder aan te geven hoe en waarom die complexiteit is ontstaan. De communicatie tussen de gepensioneerden en het bestuur van het Pensioenfonds van de bank, alsook met de leiding van de bank in de persoon van de governor, is volkomen nihil.

“Enige mate van empathie naar de gepensioneerden van de Centrale Bank toe is ver te zoeken”

Ondertussen krijgen de gepensioneerden van de Centrale Bank (één van de monetaire autoriteiten) het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Zelfs in vergelijking met de ambtenarij is er bij de bank geen sprake van een welvaartsvast pensioen. Er is ook geen enkele vorm van indexering van het pensioen te bespeuren hetgeen volgens de wet wel degelijk het geval zou moeten zijn.

Er is in het recente verleden door een toevallige governor een modus bedacht in de vorm van een “koopkrachtversterking” ter tegemoetkoming aan de gepensioneerden. Dit werd berekend als een afgeleide van hetgeen de werkenden in actieve dienst als opslag percentage op hun loon krijgen als gevolg van het resultaat van de CAO-onderhandelingen tussen de bank en de vakbond.

Deze ” koopkrachtversterking” treedt in één jaar na de feitelijke pensionering. Deze berekende “koopkrachtversterking” dient verder als grondslag voor alle verdere verhogingen cq inflatiecorrecties voor de gepensioneerden. Het moge duidelijk zijn dat vanwege deze gehanteerde methodiek de pensioenen worden bijgesteld met, voor velen onder ons, bedragen tussen de SRD 30 en SRD 100 op jaarbasis. Het klinkt ingewikkeld maar in de praktijk komt het erop neer dat er een “verhoging” van de pensioenen wordt vastgesteld met als grondslag de eerder aangehaalde eenmalig vastgestelde koopkrachtversterking.

Ondanks vele mondelinge en schriftelijke smeekbeden wordt deze verfoeilijke, onredelijke en minachtende werkwijze niet gecorrigeerd maar juist aangehouden ondanks de ettelijke en in zeer korte termijn opgetreden ontwaarding van de SRD vanwege de opeenvolgende devaluaties van onze munt. Bovendien krijgen wij ook te maken met de onvermijdelijke spin-off van de afschaffing van de subsidies op nutsvoorzieningen door de overheid.

Het behoeft geen verder betoog dat hierdoor een groot deel van de gepensioneerden, vooral degenen die al langer dan tien jaar zijn gepensioneerd, het water tot de lippen reikt. Enige mate van empathie naar de gepensioneerden van de Centrale Bank toe is ver te zoeken en wij worden zoet gehouden met de mededeling dat er opdracht is gegeven aan een actuaris om bepaalde berekeningen te maken die voor enige mate van verlichting zouden moeten zorgdragen.

Wanneer deze berekeningen ertoe zullen bijdragen tot lotsverbetering is een hele grote vraag omdat de actuaris al geruime tijd bezig is en ook nog vanwege een schriftelijke mededeling van de huidige governor Maurice Roemer dat er niet hoeft te worden gerekend op een substantiële verhoging, blijkbaar doelend op de financiële toestand van de bank.

Vermeldenswaard is het dat de bank altijd voor 100 procent is ingekomen voor wat betreft de premiestorting voor de werkenden op de rekening van het Pensioenfonds van de bank. Deze methodiek zijn wij komen aantreffen en wordt gecontinueerd onder goedkeuring van de bond. In vergelijking met collega’s van andere banken komen wij gepensioneerden van de Centrale Bank er bijzonder bekaaid van af.

Er gaan stemmen op dat de veel besproken open markt operaties die de Centrale Bank onder aansturing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog steeds blijft uitvoeren de algemene banken en verzekeringsmaatschappijen zodanige winsten hebben opgeleverd dat er tenminste aan de positie van hun gepensioneerden kon worden gewerkt terwijl ondertussen de financiële positie van de Centrale Bank steeds verder onder druk is komen te staan en dat mede daardoor de gepensioneerden van de bank op deze mensonterende en respectloze manier worden behandeld. Of deze veronderstelling onjuist is vragen wij om een goed onderbouwd antwoord.

Het moge duidelijk zijn dat wij niet zomaar de keus hebben gemaakt om naar de pers te stappen om onze problemen kenbaar te maken. De Centrale Bank van Suriname is en blijft voor ons het instituut waar wij een groot deel van ons leven en met noeste arbeid doorgebracht hebben en we zijn heel erg teleurgesteld dat ons een rustige oude dag met een welverdiend en waardig pensioen wordt ontzegd.

Wij hebben geen enkel pressiemiddel om een verbetering af te dwingen. Daarom hopen wij dat deze gang naar de media tenminste een goede communicatie, maar des te meer ons een waardig pensioen ten deel zal doen vallen.

Wij hopen dan ook dat deze noodkreet zal worden gehoord en ten spoedigste zal leiden tot lotsverbetering. Met alle respect vragen wij dit…mede in het besef dat wij de tijd niet aan onze kant hebben.

Gepensioneerden Centrale Bank van Suriname

De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel