Er zijn tussen Suriname en het Caricom Development Fund (CDF) op 19 april belangrijke overeenkomsten getekend in Washington DC. Deze overeenkomsten markeren een gezamenlijke inzet om de levensstandaard in het binnenland van Suriname te verbeteren. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning tekende namens Suriname, terwijl CEO Rodinald Soomers namens het CDF tekende.

De eerste overeenkomst behelst een zachte lening van US$ 10 miljoen voor duurzame ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening in afgelegen dorpen. Met een rente van 3 procent per jaar, een graceperiode van twee jaar en een looptijd van 10 jaar zal dit geld worden gebruikt voor hybride systemen die zonne-energie combineren met dieselopwekking.

Dorpen in de Cajanna-cluster en de Galibi-cluster zullen profiteren van deze verbeterde elektriciteitsinfrastructuur, wat niet alleen de levensstandaard zal verhogen, maar ook nieuwe kansen zal bieden voor economische groei en sociale ontwikkeling.

De tweede overeenkomst betreft een schenking van US$ 490.000 voor projectmanagement, voorlichting en uitbreiding van duurzame energieoplossingen naar andere dorpen. Workshops, trainingen en bewustwordingscampagnes zullen lokale gemeenschappen informeren over de voordelen van duurzame energie. Daarnaast zal de schenking worden gebruikt om technische capaciteit op te bouwen, zodat meer dorpen kunnen profiteren van deze innovatieve oplossing.

CEO van CDF verklaarde bij de ondertekening dat “het socio-economische ontwikkelingspotentieel in veel geïsoleerde nederzettingen belemmerd wordt door hun onevenredig beperkte toegang tot betrouwbare en adequate elektriciteitsvoorziening.” De financiering van microgrids zal de kwaliteit van leven verbeteren, sociale cohesie versterken en de energietransitie mogelijk maken voor achtergestelde achterlandgemeenschappen.