Vuurwapens

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 April 2024 12:00

Voor mij lezen

REGELMATIG NEEMT DE politie bij wegcontroles vuurwapens in beslag. Vrijwel alle in beslag genomen wapentuig is illegaal en de mensen die ermee worden gepakt hebben bijna altijd een connectie met de onderwereld, getuige het feit dat de illegale wapens worden gebruikt om bijvoorbeeld overvallen te plegen.

Vuurwapens liggen als het ware voor het oprapen. Criminelen kunnen er kennelijk makkelijk aan komen. De herkomst is moeilijk te achterhalen, maar het is vaker voorgekomen dat uit goed afgesloten ruimten, zoals wapendepots van gewapende machten, wapens zijn verdwenen. Het zal ook niet verbazen dat bij inbraken wapentuig dat wel door een vergunning is gedekt, wordt buitgemaakt.

Vrijwel alle in beslag genomen wapentuig is illegaal en de mensen die ermee worden gepakt hebben bijna altijd een connectie met de onderwereld

Door het kennelijk toenemende gebruik van vuurwapens bij misdaden, zoals straatroof en overvallen op winkels, neemt het gevoel van onveiligheid toe. Het lijkt er niet op dat de politie gericht beleid heeft om illegale wapens op te sporen, hoewel de toegepaste controles via roadblocks effectief blijken. Maar dat is niet voldoende.

In een tijdsgewricht van toenemende inbraken, berovingen van ondernemers, straatroof, waarbij zelfs seniorenburgers en kinderen niet worden ontzien, is krachtdadig(er) optreden een must. Eerder is al in het commentaar gewezen op onder meer tekort aan materieel voor de politie, zoals voertuigen, om haar werk naar behoren te kunnen doen. Als politieagenten regelmatig in (risico) wijken zouden surveilleren, ook ’s nachts, zouden mensen met een criminele inborst kunnen worden ontmoedigd en voor de politie de pakkans vergroten om bijvoorbeeld inbrekers snel in de kraag te vatten.

Mensen die een wapenvergunning aanvragen of verlenging daarvan, bijvoorbeeld omdat ze voor hun voedselvoorziening mede van de jacht afhankelijk zijn of lid zijn van een schietvereniging, moeten wel beseffen dat de autoriteiten gehouden zijn aan strenge voorschriften bij het behandelen van een aanvraag. Zij moeten het proces rustig afwachten. Het is belangrijk dat men zijn vergunning of verlenging tijdig aanvraagt, want op het moment waarop een vergunning vervalt, is het wapen waarvoor het oorspronkelijk gold, illegaal en mag de politie het in beslag nemen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel