Presidentiële commissie moet geologische rijkdom in kaart brengen

Staatshoofd Chandrikapersad Santokhi met de leden van de presidentiële commissie Geologische Data en Mijnbouwpotentieel. [Foto: kabinet van de president]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 April 2024 08:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO — Rogier Cameron, Glenn Gemerts, Preciosa Simons, Anuradha Manorath, Theo Wong en Frank Raijman krijgen een jaar de tijd om het mijnbouwpotentieel van Suriname in te kaderen en te ontwikkelen. “Voor de staat is het van belang op de hoogte te zijn van alle geologische rijkdommen en deze niet zonder meer kwijt te raken”, zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdag op zijn kabinet bij de installatie van de presidentiële commissie Geologische Data en Mijnbouwpotentieel.

Het staatshoofd, aan wie rechtstreeks verslag moet worden gedaan, onderstreepte de noodzaak van deskundigheid bij het exploiteren van mineralen. Volgens hem bestond er in het verleden een structuur, die echter is komen weg te vallen. Met de installatie van de presidentiële commissie wordt beoogd meer structuur te brengen in het toekennen van bijvoorbeeld concessiegronden.

“Voor de staat is het van belang op de hoogte te zijn van alle geologische rijkdommen en deze niet zonder meer kwijt te raken”

Cameron en de leden moeten zich richten op het verzamelen, analyseren en verspreiden van geologische data. Hij merkte op dat er door de jaren heen veel geologische data zijn verzameld, maar dat de structuur voor het beheer ervan niet optimaal was. Het plan is nu om alle data in kaart te brengen door middel van een beheersysteem om het mijnbouwpotentieel te bepalen. De primaire verantwoordelijkheid ligt bij het verbeteren van het data-management en het werken aan duurzame acquisitiemechanismen.

Cameron benadrukte dat er uitgebreid gebruik zal worden gemaakt van bestaande expertise om diepgaand inzicht te verkrijgen in de geologische rijkdommen van het land en om deze op een verantwoorde manier te ontwikkelen. Er zullen strategische partnerschappen worden aangegaan met overheidsinstanties, zoals de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, Veeteelt en Visserij. Santokhi gaf de presidentiële commissie het advies actief betrokken te blijven in het veld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel