De ondernemers belast met de vuilophaal eisen eerst hun uitbetaling, voordat ze weer kunnen starten met de werkzaamheden. De vuilophalers zijn gisteren officieel gestopt met de uitvoering van hun taken, het ophalen en verwerken van het vuil, vanwege het uitblijven van de betalingen. “We wachten op het ministerie van Financiën en Planning voor de uitbetaling,” geven de ondernemers aan in gesprek met Suriname Herald.

Van het ministerie van Openbare Werken (OW) aan wie diensten worden verleend, hebben ze nog niets vernomen: er is nog geen communicatie geweest, zeggen ze. “We wachten nog op de betaling en niemand heeft nog geld ontvangen,” zeggen ze.

De ondernemers klagen vooral over het uitbetalingssysteem van het ministerie van Financiën en Planning. Ze zijn het zat met de manier waarop de uitbetaling plaatsvindt. De reçu’s voor de uitbetalingen blijven maandenlang op het ministerie van Financiën en Planning. Wanneer er voor tien reçu’s uitbetaald moet worden voor de maand februari, worden er maar twee of drie verwerkt, wat voor ergernis zorgt onder de ondernemers.

Op deze manier blijft de achterstand alleen maar groter worden. De vertraging in de uitbetaling komt vanuit dit ministerie van Financiën en Planning en niet vanuit OW, zoals eerder beweerd werd, maken de ondernemers duidelijk.

De ondernemers leggen ook uit dat ze de vuilophaalwagens niet meer kunnen tanken. Daarnaast komt de uitbetaling van de lonen van de arbeiders in gevaar, omdat ze niet volledig worden uitbetaald voor de werkzaamheden die ze hebben verricht voor de overheid.

Bedragen achterhaald
De bedragen die gehanteerd worden door de overheid, zijn ook achterhaald. Deze bedragen moeten worden aangepast. Het gaat om bedragen van toen de brandstofprijs het afgelopen jaar steeg, en waarvoor de ondernemers nog geen compensatie hebben gekregen.

De eis van de ondernemers is duidelijk. Ze willen hun geld uitbetaald krijgen van de openstaande facturen lopende tot en met februari van dit jaar. Volgens de ondernemers speelt deze kwestie al lang, sinds vorig jaar. Vanuit het ministerie moet er een vaste procedure worden ingevoerd, zodat ze elke maand worden uitbetaald. Dan is er volgens de ondernemers, die niet bij naam genoemd willen worden, geen probleem meer.

Een andere ondernemer voegt toe dat het om een achterstand van maanden gaat, niet om een paar weken. “Het is onmogelijk om voor één of twee accu’s betaald te worden, terwijl er tien facturen zijn waarvoor we betaald moeten worden. Zo wordt het werk opgehouden,” zegt de ondernemer nogal boos. Volgens hem worden de ondernemers al maandenlang door Financiën beetjes bij beetjes uitbetaald.

Reactie minister OW
OW-minister Riad Nurmohamed, geconfronteerd met de kwestie, laat weten dat het om een uitbetaling van drie maanden gaat. De vuilophalers daarentegen stellen dat ze langer dan drie maanden niet uitbetaald zijn.

Nurmohamed geeft aan dat de eerste aannemers geleidelijk uitbetaald zullen worden. De eerste groep aannemers is al deels uitbetaald, maar de bewindsman erkent dat het mogelijk is dat niet alle aannemers kunnen worden uitbetaald.

De OW-minister verzekert dat er hard wordt gewerkt om de vuilophalers uit te betalen, zodat de werkzaamheden zo spoedig mogelijk hervat kunnen worden. Suriname Herald heeft geprobeerd een reactie te krijgen vanuit het ministerie van Financiën en Planning, echter zonder positief resultaat.