27 Bedrijven geven zich op voor matching grant Surge

Sharon Carbière van Suriname Animal Feed (l) is één van de ondernemers die meeding naar een matching grant. [Foto: EZ]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 April 2024 05:50

Voor mij lezen

PARAMARIBO — Van maandag tot en met woensdag (vandaag) hebben 27 ondernemers een presentatie gehouden over hun bedrijf om in aanmerking te komen voor een matching grant om te investeren in hun onderneming. Het betreft de derde pitch ronde voor Suriname’s Growth Enterprises (Surge), een programma van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) om micro-, kleine- en middelgrote ondernemers te ondersteunen.

Eric Hansen, project director van Solidaridad, zegt dat de bedrijven kritisch zullen worden geëvalueerd. De presentaties van de ondernemers worden beoordeeld door een evaluatiecommissie die bestaat uit Karishma Mathoera (EZ), Wilgo Bilkerdijk van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, Anvit Ramlakhan van de ICT-Associatie Suriname, Marion Stekkel van de Women in Business Group en Shivani Kethwaru van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

Mededingers

Sharon Carbière van Suriname Animal Feed zei het op prijs te stellen dat het ministerie ondernemers de gelegenheid biedt middels Surge in aanmerking te kunnen komen voor grants. Ze merkte op dat vooral in de huidige financieel-economische situatie alle ondernemers de kans willen krijgen om uit te breiden om meer te kunnen produceren.

Sylvia Ang van Anaula Nature ressort gaf aan dat haar bedrijf in aanmerking wil komen voor een grant van honderdduizend US dollar om uit te breiden. Er wordt gedacht aan investeringen voor het plaatsen van airco’s in de lodges om het luxueuze gevoel bij de toeristen te vergroten. Anaula gaat verder voor een milieuvriendelijkere bedrijfsvoering.

Andere ondernemingen die een presentatie hebben gehouden zijn onder meer Dairy Farming en Equipments, Stichting Tebato Suriname, Stichting Toerisme Ontwikkeling Klaaskreek (STOK), Agro-Coöperatie Redi Doti en Pierre Kondre, Modern Concern en Spirits Grun 2. Tijdens de twee voorgaande pitch rondes zijn samen 24 bedrijven in aanmerking gekomen voor een grant.

Diversificatie

Susan Bansropansingh, coördinator van de Competitive Unit Suriname tevens Component Coördinator van Surge, zegt dat het Suriname Competitiveness and Sector Diversification Project (SCSD) ernaar streeft om diversificatie te brengen en aan importvervanging te doen. De bedoeling is om bedrijven klaar te stomen voor de export.

Surge wordt gefinancierd door de Wereldbank met technische assistentie van Solidaridad. Het project is onderdeel van SCSD, waarin diverse bedrijven van verschillende districten participeren. Eén van de doelen is om het concurrentievermogen van Suriname te verbeteren en de verdiencapaciteit te verhogen middels het diversifiëren van de economie.

De leden van de evaluatiecommissie – Karishma Mathoera, Anvit Ramlakhan, Shivani Ketwaru, Wilgo Bilkerdijk en Marion Stekkel – zullen de presentaties van de ondernemers beoordelen. [Foto: EZ]
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel