Dalende trend inflatie gestuit in maart

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

24 April 2024 02:57

Voor mij lezen
De inflatie die een dalende trend vertoonde, is deze maand weer omhoog gegaan. De consumentenprijzen zijn in maart ten opzichte van februari gemiddeld met maar liefst 4,4% de lucht ingegaan. Dit blijkt uit cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. In februari waren de consumentenprijzen in vergelijking met januari met maar slechts 0,4% gestegen.
"Vergelijken we maart 2024 met maart 2023 dan zijn de consumenten prijzen gemiddeld met 26.8% gestegen", constateert het ABS. De inflatie in februari was ten opzichte van februari vorig jaar 25.4%. De recente cijfers van ABS tonen weer aan dat de SRD in waarde afneemt.
De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden.

Er zitten 316 items in Surinames CPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo & Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (115 meetpunten), Coronie & Saramacca (105 meetpunten),
Commewijne (120 meetpunten) en in Para (120 meetpunten) bij een totaal van circa 630 meetpunten.
In Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini, waar de prijzen vele malen hoger zijn, vinden er geen metingen plaats door het ABS.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel