Gouddelvers keren terug naar gevaarlijke mijnschacht

Nog geen halfjaar na het dodelijke ‘mijnincident’ te Kamp 21, waarbij vijftien gouddelvers de dood vonden, wordt er weer volop illegaal gemijnd op de plek. [Foto: dWT archief]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 April 2024 00:00

Voor mij lezen

door Samuel Wens

BOVEN-SARAMACCA — Momenteel mijnen meer dan vierhonderd gouddelvers in Kamp 21, in het Boven-Saramaccagebied, op illegale en onverantwoorde wijze in de mijnschacht, waar afgelopen jaar, vijftien gouddelvers verongelukten. Dit zegt Jurgen Tweeling, basya van het dorp Balingsoela, één van de vier dorpen in de omgeving van Kamp 21, tegen de Ware Tijd.

Hij zegt zich persoonlijk van de situatie op de hoogte te hebben gesteld en het traditionele gezag van het gebied en districtscommissaris (dc) Walter Bonjaski van het bestuursressort Boven-Saramacca te hebben gerapporteerd. Naar aanleiding hiervan heeft de dc justitie gevraagd de illegale mijnactiviteiten te stoppen.

“De ontruiming van het kamp is een kwestie van tijd”

Dc Walter Bonjaski

Bonjaski blijkt goede hoop hiervoor te hebben, getuige zijn opmerking tegenover de Ware Tijd: “De ontruiming van het kamp is een kwestie van tijd.” Hij zegt ook dat gouddelvers die in Kamp 21 illegaal met machines goud zoeken weigeren samen te werken met andere gouddelvers en dat die daardoor “niet anders kunnen dan in de mijn te gaan zoeken” naar goud.

Afkalving

“Het zoeken gebeurt ook in de nachtelijke uren”, weet de districtscommissaris. Omdat het momenteel regent en de berg waar wordt gewerkt zacht is, bestaat volgens hem het gevaar van afkalving. “Dit kan ertoe leiden dat gouddelvers in de mijn kunnen worden verpletterd”, schetst hij onheilspellend. “Dat was het geval met de vijftien gouddelvers in november 2023, en het moet zich niet herhalen.”

Volgens Tweeling is de situatie op de goudvelden momenteel niet te controleren. Hij roept daarom op tot ordening of onmiddellijk stopzetten van de mijnactiviteiten. Het traditionele gezag van het gebied heeft ook geen zeggenschap over de plek, want de gouddelvers zijn een diverse groep, die bestaat uit onder anderen Chinezen, Guyanezen en Brazilianen.

De rampplek te Kamp 21 een dag na de ramp in november 2023. Momenteel zijn er weer gouddelvers actief. [Foto: dWT archief]
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel