Op 22 april werd Wereld Vaccinatiedag herdacht, een belangrijke gelegenheid om de waarde van vaccinatie te benadrukken en de voortgang in de strijd tegen infectieziekten te bespreken. Dit jaar markeert de 22e keer dat de Vaccinatieweek wordt georganiseerd, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de ontwikkelingen en voordelen van vaccinatie.

Vaccinatie is een voortdurend proces dat het hele jaar door plaatsvindt, maar tijdens de Vaccinatieweek worden alle partners samengebracht om de samenleving nog bewuster te maken van de voordelen ervan. In Suriname heeft het nationale immunisatieprogramma al vele jaren lang kinderen beschermd tegen verschillende infectieziekten, volgens internationaal erkende procedures.

Minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, benadrukt dat vaccins een cruciale rol spelen bij het onderdrukken en beheersen van infectieziekten. Dankzij vaccinaties zijn ziekten zoals mazelen, polio, kinkhoest, tetanus en difterie nu onder controle en zelfs geëlimineerd.

Op donderdag 25 april wordt de schoolvaccinatiecampagne gelanceerd, waarbij het HPV-vaccin aan studenten wordt toegediend. Er is een informatiesessie gehouden met kinderen op scholen om hen bewust te maken van het belang van dit vaccin, dat niet alleen ziektes, maar ook bepaalde vormen van kanker kan voorkomen.

Deze week is ook belangrijk voor de Pan American Health Organization (PAHO), die ervoor wil zorgen dat alle mensen die nog niet zijn gevaccineerd en zich in gebieden bevinden waar vaccinatie niet beschikbaar is, worden bereikt. Het is van vitaal belang dat vaccinatie voor iedereen toegankelijk is, omdat er veel ziekten zijn die kunnen worden voorkomen door vaccinatie.

Minister Ramadhin benadrukt de uitdaging om samen te blijven werken als regio, ondersteund door organisaties zoals PAHO, Unicef en lokale autoriteiten en instellingen zoals Regionale Gezondheidsdienst, Medische Zending en het Bureau Openbare Gezondheidszorg. Samen moeten we blijven werken aan het vaccineren van kinderen en het behouden van de gezondheid van onze gemeenschappen.