De Boy Scouts van Suriname heeft ter gelegenheid van de Dag van de Aarde een tamarindeboom geplant langs het Onafhankelijkheidsplein. Deze eer viel op maandag 22 april president Chan Santokhi, tevens Chief Scout, te beurt. De plant vervangt een oude tamarindeboom die twee weken geleden is omgevallen.

Het staatshoofd merkt op dat de aarde ernstig wordt bedreigd door temperatuurstijgingen, als gevolg van menselijk handelen. Hij verwees in zijn toespraak naar de verschillende gevolgen van klimaatverandering wereldwijd, maar ook in Suriname. “We hebben veel gekapt, maar weinig teruggeplant. De natuur gaat dus reageren”, aldus de president.

Foto: Kabinet van de President van Suriname

Romeo Puljhun, waarnemend Hoofdkwartier-commissaris van de Boy Scouts, merkte op dat de aarde voor ons zorgt en dat wij ook voor de aarde moeten zorgen. De padvinderij levert wereldwijd een bijdrage door op de Dag van de Aarde bomen te planten. Puljhun wees op het nut van bomen, zoals het leveren van zuurstof en het bieden van schaduw.

Indersing Gangadisoensingh, directeur van Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA), gaf aan dat het directoraat binnenkort zal beginnen met een megaproject om binnen 5 jaar landelijk 1 miljoen bomen te planten. Daarnaast zal er ook aandacht worden besteed aan bewustwording over het planten en onderhouden van groen.

President Santokhi spoort aan tot een verhoging van beplantingsinspanningen, het reduceren van onze uitstoot en het streven naar een harmonie in al onze handelingen. Hij verwelkomt de initiatieven van de Boy Scouts en de OGA. De president deed een oproep aan de samenleving om haar verantwoordelijkheid te nemen in het beschermen van de aarde.