Nationaal Immunisatie Programma naar basisscholen voor HPV-vaccinatiecampagne

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 April 2024 16:08

Voor mij lezen

Belang vaccinatie benadrukken tijdens Vaccinatieweek

PARAMARIBO — “Samen kunnen we HPV-gerelateerde ziekten, waaronder baarmoederhalskanker, een halt toeroepen. Laat je vaccineren!” Zo klinkt de oproep van het ministerie van Volksgezondheid in verband met de start van de HPV-vaccinatiecampagne op lagere scholen. Het officiële startsein wordt donderdag gegeven op de Sohansingschool.

Het Humaan Papillomavirus (HPV) is een virus dat vele ziekten veroorzaakt bij mannen en vrouwen, waaronder baarmoederhalskanker, peniskanker, hoofd-halskanker en genitale wratten. Het HPV-vaccin kan beschermen tegen de meest voorkomende typen HPV. Volgens het ministerie hebben de meeste mensen slechts één injectie nodig om volledige immuniteit te krijgen.

Sterke immuunrespons

De vaccinatiecampagne, die donderdag wordt gelanceerd, staat onder leiding van het Nationaal Immunisatie Programma van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Het streven is om landelijk ervoor te zorgen dat meer meisjes en nu ook jongens worden beschermd tegen ziekten die zijn gerelateerd aan het virus, waaronder kanker.

Gesteld wordt dat kinderen een sterkere immuunrespons hebben die tientallen jaren aanhoudt. “Daarom vaccineren wij meisjes en jongens tussen negen en dertien jaar die naar de basisschool gaan tegen HPV”, wordt uitgelegd. Maandag werd er een informatiesessie gehouden voor leerlingen op scholen. Ze werden daarbij bewust gemaakt van het belang van dit vaccin.

Meisjes en jongens in de leeftijdsklasse 14-20 jaar kunnen ook worden ingeënt. Maar voor het vaccin moeten zij zich melden op de poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending (MZ) of het BOG Medisch Centrum.

Vaccinatieweek

Volksgezondheid heeft maandag ook de Vaccinatieweek ingeluid. Tijdens deze week wordt wereldwijd gepoogd om het belang van vaccinatie te benadrukken in de strijd tegen infectieziekten. De vaccinatieweek wordt dit jaar voor de 22ste keer gehouden.

“Samen moeten we blijven werken aan het vaccineren van onze kinderen en het behouden van de gezondheid van onze gemeenschappen. Laten we deze vaccinatieweek aangrijpen als een kans om de kracht van vaccinatie te erkennen en ons inzetten voor een gezondere toekomst voor alle Surinamers”, sprak minister Amar Ramadhin.

Volgens de bewindsman hebben vaccins bewezen een cruciale rol te spelen bij het onderdrukken en beheersen van infectieziekten. In het verleden waren ziekten zoals mazelen, polio, kinkhoest, tetanus en difterie de belangrijkste doodsoorzaken, maar dankzij vaccinaties zijn deze ziekten nu onder controle en zijn sommige zelfs geëlimineerd, gaf hij als voorbeeld.

Niemand uitsluiten

Volksgezondheid geeft aan dat vaccinatie een continu proces is dat het hele jaar door plaatsvindt, maar dat tijdens de vaccinatieweek alle partners bij elkaar worden gebracht om de samenleving nog bewuster te maken van de voordelen van vaccinatie. “Deze week is ook belangrijk voor de Pan American Health Organization (Paho), omdat we ervoor moeten zorgen dat alle mensen die nog niet zijn gevaccineerd en zich in gebieden bevinden waar vaccinatie niet beschikbaar is, worden bereikt. Het is van vitaal belang dat vaccinatie voor iedereen toegankelijk is, omdat er veel ziekten zijn die kunnen worden voorkomen door vaccinatie”, benadrukt het ministerie.

De Paho beloofde ervoor te zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om het land te helpen als het om gezondheid gaat. De andere partners zijn het Unicef en lokale autoriteiten en instellingen zoals de RGD, MZ en het BOG.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel