Reservepresident staat voor schut

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 April 2024 14:00

Voor mij lezen

Het was opmerkelijk dat veepee Ronnie zich de afgelopen bijna twee weken zo heeft ingehouden. Terwijl Chan door zijn communicatiemensen het ene na het andere goednieuwsbericht liet schrijven vanuit het verre China voor het thuisfront, vond zijn plaatsvervanger hier te lande het niet nodig om hoog van de toren te blazen en vol trots te laten weten dat hij voor even de nummer één van het land was. Normaliter laat de reservepresident de kans niet voorbijgaan om te laten zien dat hij echt een leider is.

Iedereen kan zich nog zijn stoere en dreigende taal van eind 2022 herinneren toen Chan weer eens op bedelreis in het buitenland was en Ronnie de cambio’s waarschuwde dat er een eind moest komen aan de op hol geslagen koersen. Anders zou er wat zwaaien en bovendien zou hij uit de regering stappen als de koers van de US dollar boven de SRD 30 zou komen.

“Ronnie sprak in zijn hoedanigheid van ‘echte’ president wel De Nationale Assemblee toe, maar dat was allesbehalve een succes

De cambiohouders staken gezamenlijk een dikke middelvinger naar hem op en de koers ging zelfs richting SRD 40. Ronnie deed niets, ook niet de coalitie vaarwel zeggen. Daarmee zette hij zichzelf goed voor schut. Dat heeft hij tijdens het zijn veepee-schap al veel vaker op de meest uiteenlopende manieren gedaan, dus dat was niets nieuws.

Maar misschien heeft hij van die koersenklucht wat geleerd en kwam hij tot het besef dat hij toch niets kan beginnen tegen de financiële maffia die Suriname en vooral de samenleving in zijn greep heeft. Zijn baas Chan lukt het niet om ze tot de orde te roepen, dus waarom zouden ze wel naar zijn wanhopige smeekbeden luisteren?

Ronnie sprak vorige week in zijn hoedanigheid van ‘echte’ president wel De Nationale Assemblee toe. Maar dat was allesbehalve een succes. Het ging over de huidige veiligheidssituatie in het land, die iedereen bezighoudt. Dat is een onderwerp waar hij uit de eerste hand heel veel van weet en over kan vertellen. Maar daarom klonk het allemaal heel idioot wat hij zei.

Hij beweerde dat er vanaf de volgende dag hard wordt opgetreden tegen de criminaliteit. “De criminelen moeten zien dat wij geen grappen meer maken. Ik wil de samenleving van hieruit gerust stellen dat de regering de zaak gaat aanpakken, aanpakken, aanpakken… We gaan niet meer lachen.”

Echter, ik denk dat een groot deel van de bevolking heeft gelachen toen deze woorden uit zíjn mond kwamen en dat niemand wat geruster naar bed is gegaan. Want hij is zelf een notoire crimineel die banken heeft beroofd, mensen heeft neergeschoten, in elkaar geslagen, met een schop achterna heeft gezeten of zelfs in het hoogste college van staat heeft mishandeld en journalisten heeft afgebekt en laten molesteren.

Alleen omdat het Surinaamse rechtssysteem niet functioneert, is hij voor het merendeel van die feiten niet veroordeeld en omdat er hiaten in het Kiesstelsel zitten, kon hij toch vicepresident worden. En dan moeten wij hem geloven als hij zegt dat deze regering het land uit de handen van het geboefte gaat halen? Laat mij niet lachen!

Volgens Ronnie gaan leger en politie hand in hand het tuig in de samenleving te lijf. Op de vraag waarom er de afgelopen vier jaar weinig tot niets is gedaan terwijl het volk werd geteisterd door criminelen, gaf de fungerende president niet echt antwoord. Hij kon zijn eigen minister Kenneth van Justitie en Politie natuurlijk niet afvallen en de schuld geven, want daarmee zou hij de VHP en andere partijen in de kaart spelen.

Terwijl Kenneth wel degelijk medeverantwoordelijk is en op alle fronten heeft gefaald. Nog nooit heeft iemand een veiligheidsplan van hem gezien, terwijl de drugscriminaliteit de pan uit rijst en in alle uithoeken van het land cocaïne ligt opgeslagen, klaar om gesmokkeld te worden.

Trouwens, ik denk dat Kenneth ook wat minder frisse dingen van Ronnie weet en dat laatstgenoemde vreest dat hij die aan de grote klok zal gaan hangen als hij zou worden gewipt. Vandaar dat Ronnie hem laat zitten, want negatieve berichten over hem zouden zijn piepkleine kans om volgend jaar president te worden, in één klap helemaal wegvagen. Het is dat baas Chan zo slapjes is, anders had Kenneth allang een schop onder zijn gat gehad.

Een andere Abop-bewindsman, David van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), bezorgt Chan wat minder hoofdpijn en mocht daarom mee naar China. Niet dat hij daar een serieuze aanvulling was, maar Chan wilde vooral voorkomen dat hij thuis eventuele rotzooi zou gaan schoppen. Want het rommelt heel erg op NH, vooral rond Grassalco.

Baas Wensley van het stenenbedrijf deed onlangs een boekje open over hoe met name VHP-gezanten de staatsonderneming doelbewust en langzaam maar zeker kapot maken. En dat koning Albert van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking op NH in principe de baas is en David er – zoals iedere Abop-bewindsman/-vrouw – voor spek en bonen bij zit.

Chan en Albert moesten er niet aan denken dat tijdens hun afwezigheid David in Paramaribo om een reactie zou worden gevraagd. Dus kochten ze een ticket naar Beijing voor hem. Hij hoefde kennelijk niet in Suriname te blijven om alle doelen van de regering te halen. En of er nou 23 mensen in de delegatie zaten of 24 maakte ook niets uit; de samenleving mopperde toch wel.

Voor David was het wel leuk natuurlijk, zo kwam hij ook eens ergens. Dat is niet wat Ronnie kan zeggen; zijn leven speelt zich in Suriname af. Hier neemt hij uit pure verveling goud in ontvangst en verdeelt zijn zuurverdiende geld waar hij van bulkt. Echter, opmerkelijk was tijdens het Ied-gebed op het Onafhankelijkheidsplein dat hij kennelijk geen geld bij zich had om in de collectezak te doen voor de kapotgeschoten Palestijnen in Israël. Hij moest het van zijn mati Bronto ‘lenen’. Ik ben benieuwd of die de centjes later terug heeft gehad. Want Ronnie heeft dat geld vooral hard nodig voor zijn aanstaande ‘campagne’ en besteedt het liever niet aan mensen die niet op hem lijken.

armand.snijders@gmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel