Fiti Makandra formuleert antwoord op vraag om vergiffenis Willem Alexander

Vanuit links: Jozef Forster, Raymond Clemens, Lesley Valentijn, Wilgo Ommen en Albert Aboikoni. [Foto: Awai Adjako]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 April 2024 04:04

Voor mij lezen

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — “Vanaf vandaag is er geen scheiding meer tussen busikondre nanga foto. We hebben het medicijn gevonden voor de verdeel-en-heersstrategie die de kolonisator heeft geïntroduceerd”, klinkt het fel uit de mond van granman Albert Aboikoni der Saramaccaners.

De grootopperhoofden Aboikoni, Jozef Forster (Paramacaners) en Raymond Clemens (Kwinti) zitten samen met Wilgo Ommen van de Federatie van Paraplantages aan een tafel en kondigen aan dat ze voortaan als een groep zullen optrekken. De granmans Simeon Glunder (Aluku) en Jimmy Toeroemang (Trio) hebben via een spraakbericht hun deelname bevestigd aan dit initiatief, dat maandag werd gepresenteerd aan het publiek in Naks.

“We hebben het medicijn gevonden voor de verdeel-en-heersstrategie die de kolonisator heeft geïntroduceerd”

Granman Albert Aboikoni

De bundeling van deze organisaties heet Fiti Makandra. “Fiti Makandra heeft u hier uitgenodigd voor een historische mededeling. Deze bundeling is niet nu tot stand gekomen. Het is iets dat al twee jaren speelt, maar wij hebben dit buiten de pers gehouden en hebben er langzaam aan gewerkt”, zegt Ommen.

Antwoord koning

De katalysator was het pardon van de demissionaire premier Mark Rutte in december 2022 en de vraag om vergiffenis van de koning van Nederland op 1 juli vorig jaar voor het slavernijverleden. “En het hoort zo dat als iemand je vergiffenis vraagt dat je reageert. Wij hebben de koning daarom geschreven en aangegeven dat we de excuses hebben gehoord en dat we zullen reageren daarop”, legt Franklin Jabini uit die het proces voorafgaand aan de persconferentie uitlegde. Intussen heeft de koning ook gereageerd op dat schrijven.

Het is de bedoeling dat er een gran krutu zal worden gehouden om te komen tot een antwoord voor de koning. Voorafgaand daaraan wordt verwacht dat de verschillende gemeenschappen deze kwestie onderling bespreken en datgene wat daaruit voortvloeit laten horen bij de gran krutu die nog moet worden gepland.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel