Amoksi: ‘Criminaliteit bestrijd je niet alleen … we hebben de gemeenschap nodig’

President Santokhi riep maandag diverse autoriteiten bij zich om te praten over de criminaliteit in het land. [Foto: kabinet van de president]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 April 2024 02:54

Voor mij lezen

PARAMARIBO — “We zijn vastbesloten om onze inspanningen voort te zetten om criminaliteit te bestrijden, de orde te handhaven en een veilige omgeving te creëren waarin onze burgers kunnen gedijen. Daarom zullen wij tot het maximale gaan totdat we dit hebben gewaarborgd.” Die garantie gaf president Chandrikapersad Santokhi maandag na een bijeenkomst met verschillende overheidsfunctionarissen en veiligheidsinstanties.

De regering is vastberaden om stappen te ondernemen na de recente ontwikkelingen rond de criminaliteit in het land. Santokhi uitte tijdens het overleg zijn bezorgdheid over de recente gevallen van criminaliteit en maakte duidelijk dat “een directe aanpak noodzakelijk is” gezien de vele criminele incidenten in verschillende delen van het land. De leiding van de veiligheidsinstanties kregen de opdracht van het staatshoofd om harder de handen aan de ploeg te slaan.

“We zijn vastbesloten om een veilige omgeving te creëren waarin onze burgers kunnen gedijen”

President Santokhi

Santokhi benadrukte dat het belangrijk is dat veiligheidsautoriteiten de situatie onder controle hebben en de veiligheid van de samenleving waarborgen. Hij adviseerde hen een volkomen toegewijd team in te stellen om dit te bereiken. Eén van de aandachtspunten waaraan er volgens hem zal moeten worden gewerkt is om voorlichting en ontwikkelingen effectiever te communiceren naar de samenleving toe.

Hulp gemeenschap nodig

Minister Kenneth Amoksi kondigde aan dat er strenge maatregelen zullen worden genomen tegen criminaliteit. De samenwerking tussen alle veiligheidsinstanties zal worden verstevigd. Het Korps Politie Suriname wordt intussen nog nauwer ondersteund door het Nationaal Leger.

De roadblocks werpen hun vruchten al af, maar aangezien er nog meldingen van criminele incidenten zijn, zullen de wegblokkades worden opgevoerd. Omdat volgens Amoksi is gebleken dat ook vreemdelingen een dikke vinger in de pap hebben, zal het vreemdelingenbeleid worden aangescherpt.

De minister roept eenieder op om mee te helpen de criminaliteit te minimaliseren en de veiligheid te handhaven door samen te werken met de autoriteiten en verdachte activiteiten onmiddellijk te melden. “Criminaliteit bestrijd je niet alleen … we hebben de gemeenschap nodig”, benadrukte Amoksi. De komende dagen zullen de autoriteiten verder bijeenkomen om aan te scherpen.

Tijdens de bijeenkomst maandag op het kabinet van de president waren naast Santokhi en Amoksi aanwezig vicepresident Ronny Brunswijk, parlementsvoorzitter Marinus Bee, de ministers Krishnakoemarie Mathoera (Defensie) en Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken), leidinggevenden van het Korps Politie Suriname, Nationaal Leger, Directoraat Nationale Veiligheid en Hof van Justitie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel