Lancering van de Vaccinatieweek ter Gelegenheid van Wereld Vaccinatiedag

Shoeket logo

Bron: De Overheid

23 April 2024 01:27

Voor mij lezen

Op 22 april, herdachten we Wereld Vaccinatiedag, een belangrijke gelegenheid om het belang van vaccinatie te benadrukken en de voortgang te bespreken in de strijd tegen infectieziekten. Dit jaar markeert de 22e keer dat de Vaccinatieweek wordt gehouden, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de ontwikkelingen en voordelen van vaccinatie.

Vaccinatie is een continu proces dat het hele jaar door plaatsvindt, maar tijdens de Vaccinatieweek brengen we alle partners bij elkaar om de samenleving nog bewuster te maken van de voordelen van vaccinatie. In Suriname hebben we al jaren een nationaal immunisatieprogramma, waarbij onze kinderen volgens een schema worden beschermd tegen verschillende infectieziekten, in lijn met internationaal erkende procedures.

Volgens Amar Ramadhin, de Minister van Volksgezondheid, hebben vaccins bewezen een cruciale rol te spelen bij het onderdrukken en beheersen van infectieziekten. In het verleden waren ziekten zoals mazelen, polio, kinkhoest, tetanus en difterie de belangrijkste doodsoorzaken, maar dankzij vaccinaties zijn deze ziekten nu onder controle en zijn sommige zelfs geëlimineerd.

Op donderdag 25 april vindt de lancering plaats van de schoolvaccinatiecampagne, waarbij het HPV-vaccin zal worden toegediend aan studenten. Vandaag hebben we een informatiesessie gehad met de kinderen op scholen om hen bewust te maken van het belang van dit vaccin. Het HPV-vaccin is cruciaal omdat het niet alleen ziektes, maar ook bepaalde vormen van kanker kan voorkomen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukt dat het uniek is dat we niet alleen denken aan ziektes, maar ook aan kankersoorten. Het HPV-vaccin kan baarmoederhalskanker bij vrouwen en andere vormen van kanker bij jongens helpen voorkomen als ze op jonge leeftijd worden gevaccineerd.

Deze week is ook belangrijk voor de vertegenwoordiger van de Pan American Health Organization (PAHO), omdat we ervoor moeten zorgen dat alle mensen die nog niet zijn gevaccineerd en zich in gebieden bevinden waar vaccinatie niet beschikbaar is, worden bereikt. Het is van vitaal belang dat vaccinatie voor iedereen toegankelijk is, omdat er veel ziekten zijn die kunnen worden voorkomen door vaccinatie.

De PAHO vertegenwoordiger benadrukt dat de organisatie altijd klaar staat om de regering van Suriname te ondersteunen en ervoor te zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om het land te helpen op het gebied van gezondheid.

Voor de Minister blijft het een uitdaging om samen te blijven werken als regio, met ondersteuning van organisaties zoals de Pan American Health Organization (PAHO), het United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF), en onze lokale autoriteiten en instellingen zoals de RGD, de Medische Zending en het BOG. Samen moeten we blijven werken aan het vaccineren van onze kinderen en het behouden van de gezondheid van onze gemeenschappen.

Laten we deze Vaccinatieweek aangrijpen als een kans om de kracht van vaccinatie te erkennen en ons inzetten voor een gezondere toekomst voor alle Surinamers.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel