Bewoners van de dorpen Bigi Poika, Matta, Pikin Saron, Tibiti, Witagron, Kaaimanston, Washabo, Section en Apoera zijn niet langer bereid de slechte wegsituatie die momenteel heerst te accepteren. Al ongeveer een jaar heeft het niet geregend en was de weg droog. Met de recente regenval is het gebied veranderd in een modderpoel. De overheid had al lang de kans om dit weggedeelte te rehabiliteren, maar heeft dat nagelaten.

Cliff Tjaaroeme, een van de bewoners van het gebied, zegt dat hij meteen naar de media is gestapt om aandacht te vragen voor deze kwestie. Naar de districtscommissaris gaan was geen optie. In 2022 vond er een zware overstroming plaats in het gebied en de overheid heeft de weg vervolgens ongemoeid gelaten. De droogte die daarop volgde bracht geen verandering in de situatie. Via Bakana Tori op LIM FM verklaart Tjaaroeme dat de overheid zich niet bekommert om de situatie.

De weg staat bekend als een verbindingsweg voor houttransport. Eerder is er al contact geweest met de districtscommissaris en een vertegenwoordiger van het ministerie van Openbare Werken. De gemeenschap is het wachten echter zat en overweegt nu het weggedeelte te barricaderen, omdat dit de enige manier lijkt waarop de overheid aandacht zal schenken aan de problematiek.

Tjaaroeme benadrukt dat het volk de regering heeft gekozen en verwacht dat er een nationaal beleid wordt gevoerd in plaats van partijpolitiek. Als er nog steeds geen gehoor wordt gegeven aan hun verzoeken, vraagt de burger zich af hoe de bevolking haar wensen vervuld kan zien worden. Hij wijst erop dat er zieke mensen in het gebied zijn die dringend medische hulp nodig hebben, maar dit niet kunnen krijgen omdat de weg onbegaanbaar is. Daarnaast draaien de scholen in het gebied niet optimaal vanwege de situatie.

Tjaaroeme vindt dat het gebied al jarenlang slecht behandeld wordt door de regering, en dat het probleem niet bij de gemeenschap ligt maar bij de regering zelf. Hij waarschuwt echter tegen het gebruik van barricades, omdat dit tot escalatie kan leiden. In plaats daarvan hoopt hij dat via de pers een oplossing kan worden bereikt.