Advocaten vragen OM niet-ontvankelijk te verklaren en vrijspraak ‘Saya’

De advocaten van Saya willen dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard, dat hij wordt vrijgesproken en de beslaglegging wordt opgeheven. [Foto: dWT archief]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

22 April 2024 19:26

Voor mij lezen

PARAMARIBO — De advocaten Irvin Kanhai, Raoul Lobo en Chandra Algoe hebben kantonrechter Lydia Ravenberg tijdens hun pleidooi gevraagd de ondernemer Jean Mixon, meer bekend als ‘Saya’, vrij te spreken van de tenlastelegging money laundering. Ook vroegen zij om opheffing van het beslag en teruggave van de inbeslaggenomen goederen. Met betrekking tot de tenlasteleggingen valsheid in geschrifte en oplichting vroeg de verdediging om het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk te verklaren.

Benito Pick, Murwin Dubois en Derrick Veira, advocaten van de douaniers Rignon Gambier en Jeffrey Chin Chi Fong, hebben rechter Ravenberg gevraagd voorbij te gaan aan de eis van de vervolging en de verdachten een straf op te leggen die gelijk is aan de tijd in voorarrest doorgebracht. Op 23 mei is het repliek en dupliek in deze strafzaak.

Voorlopig in vrijheid

Saya werd op 3 januari 2023 voorlopig in vrijheid gesteld. Hij had sinds 7 oktober 2022 vastgezeten op verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting van de staat en witwassen van geld. Echter, na getuigenverklaringen van waarnemend douane-inspecteur Charda Girwar en chef van het Douane Informatiecentrum (DIC) John Soeleman, besloot Ravenberg in januari 2023 Saya ambtshalve onmiddellijk in vrijheid te stellen.

Chin Chi Fong, die op 8 oktober 2022 in verzekering was gesteld in deze zaak, mocht ook op 3 januari 2023 mocht ook naar huis. Collega Gambier was eerder al in vrijheid gesteld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel