Tekst en beeld Edwien Bodjie
PARAMARIBO — GOw2 heeft maandag (vandaag) de aftrap gedaan van haar nieuwe veiligheidscampagne: ‘Tanken? Altijd veilig’. Hiermee wil ze de bewustwording onder burgers over veilig tanken vergroten. “De mentaliteit van veiligheid over alles is diep verankerd binnen onze bedrijfscultuur. Iedereen binnen Staatsolie en onze partners kan dat beamen. Vanaf dag één wordt ‘Safety First’ ze ingeprent”, zei Marc Refos, Asset Manager Marketing van GOw2 Energy Suriname.
Ondanks de standaard veiligheidsregels altijd van kracht zijn, is uit onderzoek gebleken dat burgers zich daar niet altijd aan houden. Zo is van het cruciaal belang om niet te roken, geen mobiele telefoon te gebruiken, de motor uit te zetten en geen open vuur toe te staan tijdens het tanken. Om deze veiligheidsnormen nog duidelijker onder de aandacht te brengen, heeft GOw2 besloten de landelijke bewustwordingscampagne te starten.
“Er is maar een kleine ontsteking nodig en het risico op brand is vergroot. Daarom moeten we te allen tijde voorzichtig zijn”
HSSE Superintendent Daniël Busropan
Op sociale media en televisie zullen er video’s te zien zijn en op de radio zullen spotjes worden afgedraaid. Daarnaast zijn er T-shirts en tassen bedrukt om mensen bewust te maken van de veiligheid, niet alleen bij de 22 GOw2-tankstations, maar ook die van andere retailers. De feestelijke lancering van de campagne was maandag bij het hoofdkwartier van GOw2 aan de Van ’t Hogeruystraat vlakbij de rotonde.
De tankstations die worden beheerd en geëxploiteerd door en eigendom zijn van Staatsolie vormen een belangrijk onderdeel van de strategie van het bedrijf om zijn producten direct aan de consument te verkopen. De eerste kernwaarde daarbij is ‘Zero Harm’. Refos: “Dat betekent dat wij ernaar streven om geen schade te berokkenen aan mens of milieu.”

Risico’s
Daniël Busropan, HSSE Superintendent, wees erop dat tanken op zichzelf een veilige activiteit is, maar dat er nog steeds risico’s zijn, vooral door vrijkomende dampen. “Er is maar een kleine ontsteking nodig en het risico op brand is vergroot. Daarom moeten we te allen tijde voorzichtig zijn.”
Deze veiligheidscampagne is volgens Busropan nodig vanwege onder meer een laag veiligheidsbewustzijn, gevaarlijke incidenten bij servicestations, de toenemende drukte bij de pompstations, maar ook veel weerstand naar pompbediendes toe bij het handhaven van de veiligheidsvoorschriften. Als voorbeeld haalde hij het filmpje aan dat de ronde deed op social media van iemand die insectenspray gebruikte in combinatie met vuur, de zogeheten ‘flamethrowing’.
Controle en naleving
Stefan Kasankarijo, gewestelijke brandweercommandant, merkte op dat hoewel bedrijven hun best doen, er altijd ruimte is voor verbetering. “We staan er niet stil bij hoeveel gevaren het betreden van een tankstation met zich meebrengt. Daarom blijven we onze bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat het niet fout gaat, want dat is precies wat je niet wil hebben.” De beste manier om een calamiteit te bestrijden of te beheersen is volgens hem om die te voorkomen.
Het initiatief van GOw2 werd toegejuicht door Farrel Matthew, hoofd Bedrijfsvergunningen van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Volgens de vertegenwoordiger van minister Rishma Kuldipsingh sluiten initiatieven als ‘Tanken? Altijd veilig’ aan bij het beleid van de regering om de veiligheid van burgers te waarborgen en de bewustwording over brandveiligheid te vergroten. “De veiligheidsnormen moeten continu worden aangescherpt en het is cruciaal dat de samenleving zich steeds bewuster wordt van deze kwesties”, aldus Mettew. Hij gaf aan dat EZ vergunningen verleent op basis van specifieke voorwaarden en dat er regelmatig controles plaatsvinden om ervoor te zorgen dat pompstations veilig werken.
