Kennis overdracht over drums en culturen tijdens project Stichting Wi Sranan Dren

De Inheemse muzikant en cultuurkenner Narris Njajoekare zingt en laat een van de leerlingen de sambura bespelen.
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 April 2024 17:54

Voor mij lezen

Tekst en Beeld Tascha Aveloo

PARAMARIBO — Met blije gezichten wachten kinderen met een visuele beperking van de Louis Brailleschool op de opening van de workshop ‘Diversiteit in slagwerk.’ Het is deel van het muziekproject ‘Muzikale culturele eenheid bij jongeren’, een project van stichting Wi Sranan Dreng in samenwerking met de Katholieke Onderwijzers Bond. Dit is het derde project van de organisatie.

Bij de opening sprak Aniel Koendjbiharie voorzitter van stichting Wan Okasi, die opkomt voor mensen met een beperking. “Muziek en ander creatief talent kan mensen heel ver brengen in hun leven. Als we alleen al kijken naar Stevie Wonder, Andrea Bocelli en in Suriname was Misman Pawirodinomo een heel bekende zanger.” Koendjbiharie vertelt dat er ooit een koor was van mensen met een visuele beperking, maar het is doodgebloed.

“Zij zijn de generatie, de toekomstige leiders. We willen hun denken en hun perceptie van onze maatschappij van jongs af beïnvloeden om te denken vanuit een nationalistisch gevoel

Chantaal Paal

Hij vindt dat jammer en hoopt dat vaker jongeren met een visuele beperking les krijgen omdat alleen op deze manier het talent ontwikkeld kan worden. “Niet een ieder kan arts, verpleegster of politieagent worden. Er zijn creatieve beroepen die zeker voor iemand met een visuele beperking best mogelijk zijn”.

Certificaat

Vlak voor de officiële start van de workshop mochten de kinderen zelf een lied opgeven en dat werd uit volle borst gezongen. Ze werden vervolgens in drie groepen opgedeeld en in een roulatie systeem kregen ze een korte introductie in het gebruik van de djembé als Afrikaans instrument, sambura en marakka als inheemse instrumenten en de xylofoon.

Behalve enige uitleg over de instrumenten werd er ook basisinformatie gegeven over de culturen. Muziekdocent Sandra Tjon A Tjoen ging in op de Chinese cultuur, haar collega en projectleider Chantal Paal vertelde over de djembé.

Het was verrassend hoe snel de kinderen het ritme oppakten en zeer enthousiast meespeelden. “Ik heb me voorafgaand afgevraagd hoe het zou zijn om met deze doelgroep te werken. Ik was een beetje nerveus, maar ze hebben mij verrast. Ik heb intens genoten van deze ervaring”, lacht Paal.

De Inheemse muzikant en cultuurkenner Narris Njajoekare wist de kinderen te bekoren met de diepe trillingen van de sambura. Njajoekare vertelde over de opbouw en het gebruik van dit muziekinstrument. Zijn exemplaar is gemaakt van cederhout en is met een schapenvel overtrokken. Normaliter wordt pingo of pakirahuid gebruikt dat met een groot stuk liaan wordt gespannen.

De kinderen luisterden aandachtig naar zijn uitleg en voelden de trilling van de grote sambura dron. “Wat, het trilt zo, wat een bass’, riep een van hen enthousiast. Ook over de maraka is uitleg gegeven waarna de kinderen ook even op de sambura mochten spelen. Na een korte onderbreking met versnapering was er gelegenheid voor reflectie om te ‘toetsen’ wat de kinderen hebben onthouden en daarna kregen zij een certificaat van deelname.

Zang- en muziekonderwijs

De knallende afsluiting was samenzang en dans met gospelartieste Kennia Dominie. “Je ziet dat het talent er is dwars door hun beperking. Ze hebben er ook recht op dat ze geholpen worden om hun talent te ontwikkelen”, meent de artiest. “Zij zijn de generatie, de toekomstige leiders. We willen hun denken en hun perceptie van onze maatschappij van jongs af beïnvloeden om te denken vanuit een nationalistisch gevoel”, zegt Paal.

Muziek kan gebruikt worden voor de ontwikkeling van het intellect, maar ook om te leren over verschillende culturen, geloof en muziek. “Daarmee werken we aan het behoud van het eigene.” Volgens Paal zou er meer geïnvesteerd moeten worden in zang- en muziekonderwijs op school zoals dat vroeger gedaan werd. “Je kan door middel van zang en muziek kinderen veel leren zoals nationalisme, liefde voor het eigene en respect voor de cultuur van een ander. Op zulke momenten zie je dat kinderen echt willen zingen en muziek maken”.

Wi Sranan Dren‘ is door Carlo Goedhart opgericht met die als doel en missie het leren werken aan duurzame ontwikkeling en verbinding met gebruik van muziek, met als voornaamste doelgroep jongeren. Het eerste project was het uitbrengen van het nummer ‘Mi na Sranan’ met diverse artiesten uit Suriname en Nederland.

Het tweede project is het lied ‘We Kon’ met een mooie videoclip gezongen door Kennia Dominie en Benjamin Faya. Het derde project is de muziek workshop die eerst gegeven werd voor scholieren en nu voor kinderen met een visuele beperking.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel