Het opsporen van oud-president Desi Bouterse zou gemakkelijker gemaakt kunnen worden door het uitloven van een beloning. In de praktijk is vaker gebleken dat wanneer een mooi bedrag wordt gegeven aan degene die informatie kan verschaffen die leidt tot aanhouding van een voortvluchtige, dit model zeer behulpzaam is.

Dit zegt advocaat Gerard Spong in gesprek met Radio ABC met betrekking tot het feit dat Bouterse na zijn veroordeling nergens te bespeuren is. Het recht moet zegevieren, vindt hij. Door dit soort systemen toe te passen wordt de wereld kleiner voor de ex-president om zich schuil te houden. Hij is ingenomen met het feit dat de Verenigde Staten van Amerika publiekelijk heeft aangegeven, dat Bouterse niet welkom is in het land. Er is maar één plek waar hij thuishoort en dat is in de cel, aldus de jurist.

Hij weet niet wat de beweegredenen van de VS zijn om dit mee te delen, maar persoonlijk ziet hij er geen kwaad in.
Spong stelt, dat voor het Openbaar Ministerie en Suriname dit een blamage is dat Bouterse gelijk na zijn veroordeling, nergens meer te vinden was. Van alle kanten moet er druk komen om het opsporen van Bouterse mogelijk te maken. Een goed bedrag in Amerikaanse dollar kan voor wonderen zorgen. Geen klein bedrag, want voor de tipgever heeft het geen zin.
Surinaamse justitiële autoriteiten moeten nog meer moeite doen om Bouterse op te sporen. Wat betreft het uitloven van een beloning voor de tipgever, is het volgens Spong een normale zaak, vooral bij een zwaarwichtige zaak. In Nederland wordt dit ook toegepast en het zal zeker enig effect hebben omdat de politie daarmee bruikbare informatie kan verkrijgen. Mensen die denken te helpen bij het verbergen van de ontvluchte ex-president, moeten beseffen dat ze strafbaar bezig zijn, aldus Spong.