Digital, Art & Craft Festival wil Surinaams product promoten

Nifar Chitanie is de grote motor achter het Suriname Digital, Art & Craft Festival op 31 mei en 1 juni in De Hal. [Foto: privécollectie]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 April 2024 21:50

Voor mij lezen

door Tascha Aveloo

PARAMARIBO — “Ik ben begonnen als kapper en ben daarna mezelf gaan verdiepen in video’s maken, editing, fotografie en de grafische industrie”, vertelt Nifar Chitanie aan de Ware Tijd. Hij besefte al in een vroeg stadium dat samenwerken met andere jonge entrepreneurs en jong creatief talent dé manier was waarop hij zich wilde opwerken in zijn branche.

Nu, jaren later, heeft hij een ander platform opgericht: B-Iconic Suriname. Op 31 mei en 1 juni zal het het eerste Suriname Digital, Art & Craft Festival in De Hal aan de Grote Combéweg houden. “We streven naar grote interactie tussen de deelnemende bedrijven en de bezoekers.”

“Onze productie-industrie kan naar een punt groeien waarbij men het product uit Suriname wil, gewoon omdat a bun

Chitanie benadrukt dat het woord ‘digitaal’ duidt op de digitale aanwezigheid van veel fotografen en videomakers, maar ook deelnemers die kunst en diensten digitaal aanbieden. Hij bepleit meer aandacht voor het Surinaamse product, ook met het oog op export. De jonge ondernemer is ervan overtuigd dat Surinaamse producten en diensten waardevol en kwalitatief hoog zijn.

Creatief zijn

In 2018 had Chitanie met het platform Urban Elite Paramaribo een jongeren talentenshow en -beurs georganiseerd. Er waren geen standhouders, maar het was een entertainment festival waarop jongeren een podium kregen om hun kunnen te tonen. “Ik had daarna met grafische werkers, videomakers en fotografen de groep ‘Content Creators’ gemaakt om een show te maken op onze vakgebieden, maar kreeg ook aanvragen van andere branches.”

In 2022 begon het idee om in bredere zin een braderie te ontwikkelen. Chitanie heeft een aantal van deze evenementen bezocht om ideeën op te doen, maar ook om te kijken wat hij kon verbeteren en waar hij zijn eigen flair aan kon geven. “Ik geloof erin dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden, maar je kan wel creatief zijn met de presentatie en opzet van een bekend concept.”

Zijn streven is dat de bedrijven die deelnemen aan het Suriname Digital, Art & Craft Festival ook actief kunnen vertellen over en demonstreren van wat zij vervaardigen. Daarnaast komt er ruimte voor opkomende podiumartiesten. “Op die manier zorgen we voor de entertainment.”

Het heeft volgens hem voor een jonge ondernemer geen zin om te klagen. Het gaat om hard werken om de doelen te bereiken. Hij heeft lang aan de weg getimmerd om een mate van professionaliteit en bekendheid op te bouwen. “Het is een lange en harde weg geweest om daar te komen. En met daar komen bedoel ik dat je de vruchten kan plukken en dertig- tot vijftigduizend Surinaamse dollar aan salaris per maand kan verdienen ten einde veel financiële vrijheid te hebben.”

Waardering

Chitanie mikt op een businessmodel waarbij enerzijds mensen tegen betaling voor hem werken en anderzijds hun passie kunnen ontwikkelen en inspiratie opdoen om creatiever te worden en interessantere producten af te leveren. “Mensen die samen met mij een visie delen en die ik naar huis kan sturen met een goed salaris.”

Surinaamse ondernemers verdienen het om meer te verkopen, meer exposure te krijgen, maar meer nog dat ze uitgroeien om een product te maken dat kan worden geëxporteerd, vindt hij. De Surinaamse markt is klein, maar dat wil niet zeggen dat de Surinaamse industrie niet voldoende kwaliteitsproducten kan vervaardigen die zijn gewild in het buitenland. “Onze productie-industrie kan naar een punt groeien waarbij men het product uit Suriname wil, gewoon omdat a bun. Ik denk dat het begint met het Surinaamse product meer waardering te geven op onze eigen markt en geloof in wat we kunnen.”

Een groot probleem voor export ziet Chitanie in het ontbreken van een instituut dat alle info kan geven waaraan moet worden voldaan om te kunnen exporteren. “Sowieso moet je als individu enorm hard werken en alles erin stoppen als het je streven is om jouw producten op de Nederlandse of Surinaamse schappen te krijgen.”

Maar beleid vanuit de overheid als faciliterende en begeleidende factor zou aanwezig moeten zijn, vindt hij. “Als Surinamer moeten we elkaar ondersteunen en samenwerken in plaats van om te proberen het als eilandjes te maken op de grote internationale markt. Samenwerken en clusters vormen zal ertoe leiden dat eenieder groeit en dat komt de Surinaamse economie ten goede”, aldus Chitanie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel