“Het besluit om een inreisverbod op te leggen aan voormalig president tevens ex-legerleider Desi Bouterse, is een unicum voor de Verenigde Staten,” zei Robert Faucher, VS-ambassadeur voor Suriname, in een interview met Suriname Herald. “De sanctie is getroffen vanwege het verwerpelijk karakter van de Decembermoorden en de grove mensenrechtenschendingen die daarbij gepaard gaan.”

Vorige week vrijdag maakte de VS bekend dat Bouterse en zes gewezen Surinaamse militaire functionarissen Benny Brondenstein, Stephanus Marinus Dendoe, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, Kenneth Kempes, Lucien Lewis en vier familieleden niet in aanmerking komen voor toegang tot de Verenigde Staten.

De diplomaat legt uit dat een team van experts uit Washington, DC het dossier van de Decembermoorden heeft uitgediept. De definitieve veroordeling van de militairen in hoger beroep door het Hof van Justitie in Suriname op 20 december 2023, heeft hierbij een cruciale rol gespeeld.

De ambassadeur gaf verder aan dat het besluit van de VS om de sanctie op te leggen aan Bouterse en de medeveroordeelden, een bijzonder verschijnsel is.

“Het is in het verleden in andere delen van de wereld wel voorgekomen dat er soortgelijke beperkingen worden opgelegd aan ex-functionarissen,” zei de Amerikaanse ambassadeur. “Ik kan niet concreet aangeven of er een andere voormalige president veroordeeld is voor de moord op vijftien mensen, maar het proces passen we wel toe op andere gebieden. Ik kan wel zeggen dat het in ieder geval allesbehalve normaal is. Het is een bijzondere sanctie die je toepast onder bijzondere omstandigheden”.

Bouterse is in december 2023 in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar en de overige medeverdachten tot 15 jaar cel voor de moorden van 8 december 1982.