Getuige strafzaak brandstichting voorgoed naar Nederland

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 April 2024 18:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO — Omdat W. voorgoed naar Nederland is vertrokken, heeft de officier van justitie gevraagd om zijn verklaring bij de politie als voorgelezen te beschouwen. De advocaat van de verdachte had daartegen geen bezwaar. De kantonrechter besliste vervolgens dat de verklaring als voorgelezen wordt beschouwd.

W. zou donderdag als getuige worden gehoord in de brandstichting door A.G., waarbij zijn zeventienjarige dochter N.G. het leven liet. De andere getuige, R.M., een buurman van de verdachte, was donderdag wel aanwezig op de zitting. Hij werd normaal verhoord.

Bij de vorige zitting – op 8 februari – waren de buurman noch W., decaan op de school die de overleden tiener bezocht, verschenen ondanks dat ze waren opgeroepen. De kantonrechter gelastte voor 11 april de medebrenging van de buurman en de oproeping van de decaan.

Eerdere getuigen

Op 30 november 2023 was er ook al getuigenverhoor. Daarbij werd K.B. verhoord door de rechter. De vrouw is grootmoeder van A.G. en overgrootmoeder van het slachtoffer. Ook G.R., de vader van de vermoedelijke vriend van N.G. werd die dag verhoord.

Op 17 augustus 2023 werd hoofdbrandmeester P. Draaibas als getuige is verhoord, terwijl op de zitting van 30 oktober camerabeelden werden bekeken. De eerste behandeling was op 20 juli 2023 toen de zaak werd voorgedragen door de officier van justitie.

Vader aangehouden

Tweeëneenhalve maand daarvoor – op 3 mei 2023 – kreeg de politie van Leiding via de Command Center de melding binnen van een woningbrand te Leiding 9A. Het ging om een houten laagbouwwoning, die op het elektriciteitsnet was aangesloten, maar niet was verzekerd tegen brand.

Tijdens nablussingswerkzaamheden stuitten de brandweerlieden op het verkoolde lijk van het zeventienjarige meisje N.G. Ze woonde er met haar vader en grootmoeder. Toen de brand uitbrak was ze alleen thuis. Drie dagen na de brand werd de vader, de 44-jarige A.G., op 6 mei door de politie aangehouden. Hij werd ervan verdacht de woning in brand te hebben gestoken met het voor zijn dochter noodlottige gevolg.

Bij zijn voorgeleiding op het politiebureau ontkende de vader zich schuldig te hebben gemaakt aan het strafbare feit. Op 23 mei, ruim een jaar na de fatale brand, zal de strafzaak worden voortgezet met het verdachtenverhoor en komt A.G. aan het woord.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel