“De criminaliteitscijfers dalen niet. We zijn in een vicieuze cirkel beland. Er wordt gedweild met de kraan open”. Zo sprak Ronny Asabina, fractieleider van de BEP vorige week in De Nationale Assemblee (DNA) over het veiligheidsbeleid van de regering. Asabina zei dat er geen effectief veiligheidsprogramma is en dat het beleid arm is aan handhaving.

Hij gaf aan dat het herstellen van de veiligheid urgent is. Volgens hem is er een gebrek aan visie en strategie voor rechtshandhaving en criminaliteitsbestrijding voor de coördinatie van de bestrijding en het voorkomen van misdrijven. “Het is niet bekend waar de prioriteiten van criminaliteitspreventie liggen. Ik wil bijna zeggen dat de democratische rechtsstaat in het geding is”, sprak Asabina.

Volgens Asabina brokkelen de leefbaarheid en veiligheid af en zijn we in de ban van onheil, onrecht en ondeugd. Hij gaf ook aan dat gezonde waarden en normen achteruitgaan in Suriname. Asabina zei dat de samenleving niet heeft gekozen voor een bananenrepubliek waar de macht van de sterkste geldt of waar burgers het recht in eigen handen nemen.

“We hebben gekozen voor een democratische rechtsstaat waar burgers in alle rust leven en naar behoefte en vermogen werken aan een eigen toekomst”, stelde hij.

Asabina stelde ook vragen over het veiligheidsplan en vroeg of de doelen zijn gehaald. Hij gaf aan dat de minister van Justitie en Politie heeft aangegeven dat er 200 rekruten getraind worden, maar dat er meer dan 300 agenten onttrokken zijn uit de politiedienst en belast zijn met het beveiligen van hooggeplaatsten.

Asabina zei dat dit aantal teruggebracht moet worden naar 1 procent, omdat er speciale eenheden opgeleid worden om hooggeplaatsten te bewaken, maar dat de regering er geen gebruik van maakt.

De parlementariër vroeg ook aandacht voor de wervingscriteria bij veiligheidsdiensten. Hij merkte op dat er nu veel mannen toegelaten worden tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zonder enige vorm van profielschets.

Volgens Asabina is een van de belangrijke oorzaken waarom misdrijven niet worden opgelost, dat de verdeling van het politiebudget niet in lijn is met de criminaliteitsdruk in een gebied. Hij wees op het belang van preventie om criminaliteit op te lossen. “Een belangrijk deel van de kinderen heeft geen jeugd en krijgt niet de jeugd die ze verdienen. Daaraan moet gewerkt worden. We moeten geen voedingsbodem creëren voor oneigenlijke praktijken in het land,” aldus Asabina.