Blote hand optreden

Gerold Rozenblad.
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 April 2024 14:00

Voor mij lezen

ROZENGEUR / Gerold Rozenblad

We zijn gewaarschuwd. En ik pas op mijn tellen. Ingaande vrijdag heb ik geen moment harder dan 40 gereden. Ook aan de Ringweg niet. Jeans, T-shirts en pattas zijn tijdelijk uit. Pantalons met overhemden, liefst lange mouw, is het devies. Oh ja, en lederen schoenen. Het is mij alles aan gelegen om een bepaalde uitstraling te hebben dezer dagen. Het enige dilemma was, moet ik nou met mijn ruiten open of dicht rijden. Ik wil ze open, zodat de getinte ruiten niet een bepaald idee oproepen. Maar zijn ze open kan ik prooi worden van gespuis dat mijn ketting wegrukt. Als tijdelijke oplossing kies ik er voorlopig voor om de ruiten open te houden en de ketting af te doen.

Lacht u maar. Maar ik neem geen risico. Na het optreden van de waarnemend president donderdag in de assemblee krijg ik het gevoel dat bij confrontatie met de politie het in leven blijven of creperen slechts door een dunne lijn gescheiden kunnen zijn. Kaw Tere heeft de buik vol van de hand over hand toenemende criminaliteit en lijkt de politie blanco mandaat te hebben gegeven om op te treden tegen alles dat verdacht lijkt.

“Overigens, ook Kaw Tere liet blijken dat zijn woorden om meer geld richting politie te kanaliseren om haar werk te kunnen verrichten kennelijk slechts woorden zullen blijven”

Hard optreden is het motto. En de part time president waarschuwde ouders dat zij over hun kinderen moeten waken en straks niet moeten huilen als zij hun kind verliezen. Mijn ouders heb ik helaas niet meer, dus die zullen geen traan kunnen laten. Maar hoezeer ik ze mis, ik heb ook geen zin om ze nu te ontmoeten. Dat moment stel ik liever nog wat uit.

Er wordt een enorme inspanning gevraagd van een onderbezet politiekorps, waarvan het leeuwendeel meer int aan overuren dan werkelijk loon. Attributen om het werk te kunnen doen ontbreken chronisch. Het wagenpark is belabberd, maar ook andere hulpmiddelen ontbreken.

Een hoge politieofficier liet zich enige tijd terug ontvallen dat zelfs flashlights ontbreken en bij een road block de manschappen het moesten doen met het licht van hun telefoons om op te vallen. De roep van de tijdelijk president om meer politie op straat te zien is niet nieuw. Het probleem is echter dat alles ontbreekt om inderdaad voor langere tijd echt zichtbaar te zijn. Het is simpele roofbouw.

Ook ik zie graag meer politie op straat. Immers rustig slapen is uit den boze. Zelfs op je eigen balkon zitten blijkt een hachelijke onderneming te zijn geworden, blijkens de laatste berichten, waarbij een senior burger hiervoor het gelag moest betalen. De voorzitter van de politiebond rekent in elk geval niet op de middelen die nodig zijn. Dit liedje heeft hij reeds gehoord.

Overigens, ook Kaw Tere liet blijken dat zijn woorden om meer geld richting politie te kanaliseren om haar werk te kunnen verrichten kennelijk slechts woorden zullen blijven. Daar nam hij een voorschot op, door aan te geven dat ook al moet met de blote handen de criminaliteit worden bestreden, dit dan zal moeten gebeuren.

De ongeveer 300 man die hij en de rest van het regeerteam als beveiliger hebben, worden ondanks de crisis niet ingezet. Ik zie de bui reeds hangen: een uitgemergeld team dat onder de opgelegde druk een steeds kortere collectieve lont gaat ontwikkelen. Je kunt als burger liever het resultaat hiervan voorkomen. Zelfs bij toepassing van de blote-hand-theorie van Kaw Tere. Een rake klap bij mondigheid is zo gegeven.

roziegeur@gmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel