Staatsolie bespreekt gecombineerde gasontwikkelingen met Exxon en TotalEnergies

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

27 Maart 2024 08:06

Voor mij lezen

PARAMARIBO — Staatsolie is gesprekken begonnen met oliemultinationals ExxonMobil en TotalEnergies om de gezamenlijke ontwikkeling van aardgasvelden aan te moedigen die de zeegrenzen van Suriname en Guyana overschrijden. Dat heeft Staatsolie-directeur Annand Jagesar in een interview met Reuters gezegd.

De gesprekken, die zich in nog in een vroeg stadium bevinden, maken deel uit van de inspanningen van Suriname om de buitenlandse investeringen in de energieproductie te verhogen en van het land een regionaal gasknooppunt te maken. De eerste grote olieproductie in zee vindt in 2028 plaats.

Guyana

In Guyana heeft een consortium onder leiding van Exxon de olieproductie snel opgevoerd tot ongeveer 650.000 vaten per dag. De groep is in gesprek met de Guyanese regering om nog onontgonnen gasvelden te ontwikkelen. Guyana heeft gezegd dat het wil dat de groep de velden aanboort voor binnenlandse levering en export en een tweede stroom van energie-inkomsten voor het land genereert.

Het consortium van Exxon heeft zes projecten uitgestippeld in Guyana, waar het meer dan elf miljard vaten aan winbare voorraden heeft bevestigd, voornamelijk voor de productie van de lucratievere ruwe olie. Een zevende project zou het eerste project van de groep kunnen zijn dat zich voornamelijk richt op gas.

Twee van Exxons ontdekkingen in Guyana, die voornamelijk aardgas en gascondensaat bevatten, liggen in de buurt van twee Surinaamse velden waar TotalEnergies en APA Corporation gas hebben gevonden, zei Staatsolie-directeur Jagesar in het interview op de Ceraweek-energieconferentie in Houston. “We hebben met Total gesproken. Zij zien nog geen mogelijkheid om een haalbaar project te maken van Maka en Kwasi kwasi. Door de Guyana en Surinaamse exploraties, onze projecten, samen te voegen, kunnen we die schaal vergroten”, aldus Jagesar.

Verschillen in belastingheffing en andere fiscale voorwaarden tussen de twee landen behoren ook tot de uitdagingen die moeten worden aangepakt voordat er een gezamenlijke gasontwikkeling kan plaatsvinden, zei hij. Woordvoerders van Exxon en TotalEnergies weigerden commentaar te geven.

Gas

Hoewel het eerste project in Suriname dat offshore gaat beginnen in eerste instantie gericht zal zijn op olie, ziet het land zichzelf als een potentiële gasknooppunt voor de regio. “Er is een gouden strook”, zei Jagesar, verwijzend naar een gordel van offshore olie- en gasreserves die zich uitstrekt van Brazilië tot Guyana en bekend staat als de Equatoriale Marge. “De sweet spot is in Guyana, dat is het beste reservoir… Het lijkt erop dat we meer gas hebben,” zei Jagesar. “Twee jaar geleden bedroegen de boorkosten ongeveer tweehonderdduizend US dollar per dag. Nu is dat zo’n vierhonderdduizend dollar”, voegde hij eraan toe.

Het volgende project dat offshore productie zou kunnen opstarten is blok 52, waar het Maleisische staatsoliebedrijf Petronas en partner Exxon van plan zijn om het gebied verder te verkennen. Ze hebben afgesproken om een evaluatieboring uit te voeren en productietests uit te voeren, zei Jagesar.

Petronas zou een vloeibaar aardgasproject (LNG) kunnen nastreven met Surinaams gas als de ontdekkingen dat toelaten. Petronas en Staatsolie zijn speciale fiscale voorwaarden overeengekomen door middel van een contract addendum dat het bedrijf een belastingvrije periode van tien jaar geeft vanaf het begin van de productie. Deze onderhandelingen kunnen worden uitgebreid naar andere bedrijven, aldus de directeur.

Grote producenten uit buurlanden zoals het Braziliaanse Petrobras kijken naar mogelijkheden in Suriname, zei het hoofd exploratie en productie van het bedrijf, Joelson Mendes. In ondiepe wateren heeft Suriname productieverdelingscontracten getekend met bedrijven, waaronder de Amerikaanse oliemagnaat Chevron en QatarEnergy voor vier blokken. Na een nieuwe biedronde die onlangs van start is gegaan, zou het totaal aantal toegewezen blokken kunnen toenemen tot 21 of 22, zei Jagesar.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel