Actie brandweer opgeheven bij kortgedingrechter

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

27 Maart 2024 04:55

Voor mij lezen
Door tussenkomst van de rechter heeft de brandweerbond de acties opgeheven. Een ander resultaat van de kort geding is dat de bond en de overheid, het ministerie van Justitie en Politie, weer in dialoog moeten treden om aan een oplossing te komen. Het probleem van het niet uitbetalen van extra werk dat in december vorig jaar is verricht, is nog steeds niet opgelost. De brandweerbond wil ook dat de veiligheid van zijn leden opgeschroefd wordt, een kreet die steeds luider wordt maar tot nog toe onbeantwoord blijft.

De brandweer klaagt al jaren over de slechte attributen en een tekort aan materiaal waarmee het werk gedaan moet worden. Versleten brandjassen en schoeisel, een wagenpark dat met lapwerk draaiende wordt gehouden. De blusvoertuigen zijn te weinig in aantal en een groot deel is er ook slecht aan toe. De roep voor verbetering werd de laatste maanden steeds luider. Het niet uitbetalen van extra werk op zon- en feestdagen in december, is de druppel geweest die de emmer heeft doen overlopen.

De acties waren opgeheven nadat er een principe overeenkomst was getekend met het ministerie. Daarna zijn de acties hervat toen duidelijk werd dat het geld toch niet is uitbetaald. Minister Kenneth Amoksi stelt dat de overheid de brandweerlui al tegemoet komt voor onregelmatig werk door hen een extra 7% van het bruto inkomen te betalen. Hij vindt dat ze dubbel betaald worden en dat de overheid dit niet langer gaat faciliteren. Totdat de zaak is uitgezocht zal het geld niet betaald worden deelde hij mee. Hij is naar de rechter gestapt.

“We waren naar een kort geding wat het ministerie had aangespannen,” deelt bondsvoorzitter Wendel Oosterwolde Starnieuws mee. “De rechter heeft geen vonnis gewezen maar heeft geadviseerd dat we de staking opheffen en weer om de tafel gaan zitten. Dat hebben we gedaan en we wachten nu op een afspraak met de onderhandelingsorgaan.” Hij benadrukt dat het ‘decembergeld’ nog steeds de belangrijkste reden is maar dat de andere klachten nijpender worden.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel