Resocialisatie speerpunt nieuw hoofd Korps Penitentiaire Ambtenaren

Joyce Pané-Alfaisi werd dinsdag geïnstalleerd als het nieuwe korpshoofd van de penitentiaire ambtenaren.
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

27 Maart 2024 05:54

Voor mij lezen

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “De situatie van sommige gedetineerden is uitzichtloos. Soms laat de familie ze in de steek vanwege schaamte”, zei Joyce Pané-Alfaisi dinsdag bij haar installatie tot hoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA). Ze deed een beroep op familieleden om hun gedetineerde te ondersteunen waardoor deze weer goed in de maatschappij terecht kunnen komen.

Pané-Alfaisi wil ook aandacht besteden aan draaideurcriminelen, jongeren en vrouwen van wie ze graag ziet dat zij een eigen gevangenis zullen hebben. “Overbevolking behoort wereldwijd tot de grootste problemen binnen gevangenissen, maar dat hebben wij gelukkig niet”, zei het korpshoofd.

“Gedetineerdenzorg is staatszorg en daar zal de overheid zich voor moeten inspannen”

Joyce Pané-Alfaisi

Ondanks de duizend gedetineerden blijft de situatie in de inrichtingen overzichtelijk. Maar er zijn wel zaken die goed moeten worden aangepakt, zoals de gebouwen. Met die voorzieningen kan de resocialisatie volgens haar beter worden georganiseerd.

Ook blijkt een dagelijks zorgpunt het opvangen van gedetineerden met psychische aandoeningen. “Zij vereisen een aparte aanpak. Ze vormen een bedreiging voor andere gedetineerden, maar ook voor de penitentiaire ambtenaren.”

Resocialisatie

De topvrouw van het gevangeniswezen wil recidive terugdringen, onder meer door de gedetineerden aan landbouw en veeteelt te laten doen. Voor de domeingrond daarvoor rekent ze op medewerking van de overheid. Pané-Alfaisi droomt er ook van een kleermakerij, stomerij en een technische afdeling op te zetten om apparaten te repareren. Hiermee kan de resocialisatie worden bevorderd.

President Chandrikapersad Santokhi erkende dat er veel barrières en sociale muren worden opgeworpen die het resocialiseren moeilijk maken. Hierdoor hebben sommige ex-gedetineerden geen andere keus dan opnieuw in de fout te gaan om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Hierop reagerend zei Pané-Alfaisi: “Gedetineerdenzorg is staatszorg en daar zal de overheid zich voor moeten inspannen.”

Het staatshoofd vindt het de taak van de samenleving ervoor te zorgen dat er minder mensen in de gevangenis terechtkomen. “De verantwoordelijkheid voor een veilige samenleving begint bij het gezin zelf, maar rust ook op kerkelijke en maatschappelijke organisaties. Er zijn mensen die achter de tralies zitten omdat zij een strafbaar feit hebben gepleegd en er zijn mensen in de samenleving die achter tralies zitten omdat zij zich onveilig voelen. Dit moet veranderen!”

Personeelstekort

Er zijn zo’n duizend penitentiaire ambtenaren en duizend gedetineerden, maar dat betekent niet dat er voldoende cipiers zijn, gaf minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie toe. Volgens zijn schatting zijn er 2.500 mensen nodig om de organisatie naar behoren te laten functioneren.

De penitentiaire ambtenaren worden op verschillende afdelingen in de inrichtingen ingezet en ze werken ook in shiftverband, waardoor er een schrijnend tekort is. “Er is een tekort aan ambtenaren in alle inrichtingen”, vulde Pané-Alfaisi daarop aan. Binnenkort worden ongeveer honderd rekruten geïnstalleerd, maar nu al wordt een nieuwe sollicitatieprocedure voorbereid, waarmee wordt gehoopt driehonderd nieuwelingen te werven.

Pané-Alfaisi bedankte alle penitentiaire ambtenaren die zich ondanks alle druk inzetten om het werk vlot te laten verlopen. Dit werd door de president onderstreept. Over collega’s die niet naar behoren functioneren beaamde het korpshoofd dat die het korps een slecht imago geven aangezien integriteit erg belangrijk is. Hiermee zal daarom bij de sollicitatieprocedure streng rekening worden gehouden.

Het staatshoofd bevorderde Pané-Alfaisi dinsdag ook tot penitentiair directeur-generaal. Het nieuwe korpshoofd werd door hem bedankt voor haar inzet sinds haar waarneming in de functie vanaf april 2022. “Ze kent de organisatie door en door omdat zij zich heeft opgewerkt binnen het korps”, voegde Santokhi eraan toe. De plechtigheden vonden plaats in het hoofdkwartier van het KPA aan de Welgedacht A-weg. De installatie werd afgesloten met een defilé.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel