“Eigenlijk heb ik me niet schuldig gemaakt aan oplichting, maar ik ben bereid om alles terug te betalen.” Woorden van de verdachte Avinash H. tegenover de rechter, bij wie hij zich wegens oplichting en verduistering moest verantwoorden. De man is drie benadeelden een totaalbedrag van SRD 17 000 schuldig. Aan de magistraat vertelde hij dat hij juist voornemens was de schuld terug te betalen toen hij door de politie werd aangehouden.

Zijn aanhouding geschiedde op 15 december van het afgelopen jaar, dit nadat er tegen hem aangiftes van oplichting en verduistering waren gedaan. Avinash hield de moeder van zijn vriend voor dat een bonuman, ene ‘Bigiman’ haar voor SRD 3000 van haar leed kon verlossen. De vrouw kon zich namelijk moeilijk voortbewegen. Bigiman zou daarvoor enkele rituelen uitvoeren. Nadat de vrouw de verdachte in mei 2023 het geleend bedrag had overhandigd, kwam er niets van de rituelen terecht. De vrouw stapte hierop naar de politie.

In mei 2023 deed een vriend van Avinash aangifte wegens oplichting. Avinash had namelijk een gouden halsketting bij de benadeelde besteld, maar kwam niet over de brug met de betaling toen het sieraad af was. De man deed uiteindelijk het woonadres van de verdachte aan. Die zei dat hij niet zou betalen en dat de aangever naar de politie mocht stappen.

Avinash bediende zich vaker van het bonuman-verhaal. In december deed zijn ex-vriendin aangifte terzake oplichting en verduistering. Na een handgemeen met haar nieuwe partner was diens halsketting stukgegaan. Nadat ze door de man uit huis gezet, verhaalde zij de ruzie aan Avinash. De verdachte hield de vrouw ook het Bigiman-verhaal voor, die SRD 3000 voor zijn diensten zou vragen. Het slachtoffer moest hiervoor ook de kapotte ketting, die zij na de ruzie had meegenomen, meegeven. Avinash liet hierna niets meer van zich horen.

Avinash werd op 15 december 2023 opgespoord en aangehouden. Op de zitting gaf hij aan dat hij inderdaad een bonuman kende, maar dat die in de covidperiode is overleden. De gouden halsketting, die zijn vriend had vervaardigd, had hij aan een vriendin van zijn ex afgestaan. “Eigenlijk heb ik me niet schuldig gemaakt aan oplichting, maar ik ben bereid om alles terug te betalen”, zei de verdachte. De kantonrechter stelde de zaak uit. De officier van justitie zal op de eerstvolgende zitting een strafvoorstel doen. Avinash blijft vooralsnog aangehouden.