INGEZONDEN: It takes a village to raise a child

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 November 2018 19:47

Voor mij lezen

Op 20 november herdenken wij weer de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Op deze dag werd 29 jaar geleden door de Algemene Vergadering van de VN, het Internationale verdrag inzake de Rechten van het Kind aangenomen. Zoals bekend is Suriname ook partij bij dit verdrag en dient het Surinaamse kind conform dit verdrag beschermd te worden.

De laatste week zijn er in de media verschillende berichten verschenen over geweld tegen kinderen: 'Baby omgekomen door fatale slag van zeventienjarige (stief)vader'; 'Peuter dood binnengebracht'; 'Vier jaar voor ontucht met minderjarig meisje', enz. Hoe beschermd zijn kinderen in hun eigen omgeving? Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat kinderen vaak binnen hun eigen omgeving slachtoffer worden van geweld. Dan heb ik het niet over de zogenaamde 'corrigerende tik', die gebruikt wordt om kinderen te disciplineren. Deze disciplineringsmethode wordt geaccepteerd in de Surinaamse samenleving, zolang het kind daar geen lichamelijk letsel aan overhoudt.

In het Caribisch Gebied zien we ook dat het een geaccepteerde disciplineringsmethode is. Er is hierover wereldwijd wel veel discussie, met name omtrent de gevolgen voor het kind. Er zijn vele onderzoeken, die aangeven dat het regelmatig slaan van kinderen in de opvoeding kan leiden tot posttraumatische stressstoornissen (zie onder andere onderzoek prof. T. Graafsma: 'Posttraumatische gevolgen en psychosociale problemen na kindermishandeling' (Surinaams Medisch Journaal, februari 2014) en Gershoff et.al in 'Child Abuse and Neglect 71' (2017)). Kinderen worden angstig, onzeker, weinig concentratie op school, onrustig, kunnen moeilijk vrienden maken, enz. Op latere volwassen leeftijd kan het zijn dat ze problemen met geweld oplossen, omdat ze niet anders weten.

Kinderen opvoeden is geen gemakkelijke taak voor ouders in de digitale wereld van nu. Daarom vind ik het Afrikaanse gezegde: 'It takes a village to raise a child' zo gepast. Ouders weten soms niet beter, omdat zij vaak genoeg ook met slaag zijn opgevoed. Het is dus een vicieuze cirkel. In verschillende onderzoeksrapporten is al voorgesteld om ouderschapstrainingen beschikbaar te stellen aan ouders. Kinderen hebben toegang tot heel veel informatie en weten vaak veel meer over bepaalde onderwerpen dan hun ouders/verzorgers. Ze treden in discussie en als je als ouder/verzorger/ leerkracht hier niet mee kan omgaan, kunnen er problemen ontstaan en worden kinderen als brutaal of vrijpostig bestempeld.

Ook negatieve informatie en negatieve beïnvloeding bereiken kinderen via digitale kanalen. Een jonge ouder, die uit ongeduld/frustratie zijn baby doodslaat, zoals dat zich pas heeft voorgedaan, is een hele erge vorm van onverantwoordelijk ouderschap. Als ouders zelf met slaag zijn opgevoed, doen ze dat ook met hun kinderen en in deze tijd werkt dat vaak averechts, omdat veel meer kinderen mondiger zijn dan vroeger het geval was. Dus ouders dienen de tools te krijgen om verantwoord op te voeden. Er zijn ouderschapstrainingen beschikbaar, maar voor vele ouders niet betaalbaar.

Deze ouderschapstrainingen zouden door de overheid beschikbaar gesteld moeten worden. Dit is een van de aanbevelingen gedaan in het rapport Nationale Response als onderdeel van het landelijke onderzoek dat is verricht in 2017 naar geweld tegen kinderen door onderzoekers verbonden aan het Institute for Graduate Studies and Research van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Dit onderzoek is verricht voor DNA met de ondersteuning van het Unicef.

Het is evenwel zo, dat ouders die ervoor kiezen kinderen te hebben, de allereerste verantwoordelijkheid dragen om goed voor hen te zorgen (zie art. 18 lid 1 kinderrechtenverdrag). Indien zij om de een of andere reden niet in staat zijn dat te doen, zegt artikel 18 lid 2 van het kinderrechtenverdrag, dat de Staat passende bijstand aan ouders en wettige voogden dient te bieden, bij de uitoefening van hun verantwoordelijkheden die de opvoeding van het kind betreffen. Let's raise children who won't have to recover from their childhoods (Pam Leo).

Mw. M. Fokké- Manohar

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel