Ashanti-koning zal ontmoeting hebben met granmans der inheemsen en marrons

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

20 November 2018 19:10

Voor mij lezen

De koning van de Ashanti uit Ghana, Otumfuo Osei Tutu-II, die op uitnodiging van president Desi Bouterse zich zal vertoeven in Suriname van 22 tot 26 november, zal een ontmoeting hebben met de granmans der inheemsen en marrons. Dit is een van de activiteiten die zal plaatsvinden in verband met zijn bezoek.

Hij is namelijk de eregast van Suriname in verband de herdenking van de Onafhankelijkheidsdag op 25 november, zegt Miriam Mac Intosh, directeur Geopolitieke Aangelegenheden en Internationale Ontwikkelingssamenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza).

Mac Intosh legt verder uit dat er om zijn historisch bezoek heen een aantal activiteiten zullen plaatsvinden. Op 23 november zal hij een bloemenhulde brengen bij het standbeeld van Kwakoe en bij het Plein van 10 oktober 1760. De koning van de Ashanti heeft daarna een ontmoeting met de president op het paleis, waarbij er gesproken zal worden over mogelijkheden voor samenwerking.

Alhoewel het staatsbestel van Ghana een republiek is, heeft de koning toch een invloedrijke positie in het land, stelt Mac Intosh. Vanuit de Ghanese regering krijgt hij mandaat om met verschillende landen te praten over zaken die het land regarderen. Ze noemt hem een zakelijk denkende persoon die een visie heeft met betrekking tot samenwerken met de private sector. Het is daarom ook de bedoeling dat de koning van de Ashanti een ontmoeting zal hebben met de business-gemeenschap om ook van gedachten te wisselen over eventuele samenwerkingen.

De koning zal een lezing verzorgen in het gebouw van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) genaamd “The Role of a Traditional paramount King in a Contemporary Modern Nation State”. Dit geschiedt in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Op 24 november zal hij een bezoek brengen aan het district Brokopondo, waarbij hij kennis zal maken met een aantal productiesectoren. In Brokopondo wordt er ook een bezoek gebracht aan Iamgold, zegt Hans Jannasch van de commissie Viering 43 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid.

De koning zal ook aanwezig zijn bij de activiteiten in verband met de viering van 43 jaar staatkundige onafhankelijkheid in Saramacca.

Hij reist met een 40-man tellende delegatie naar Suriname. Jannasch zegt nog niet te kunnen aangeven wat het de staat kost om de koning hier te hebben. Suriname betaalt voor de komst en accommodatie van de koning en negen personen van zijn delegatie.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel