John van Coblijn: “Burger wordt steeds meer geld uit de zakken geklopt”

Shoeket logo

20 November 2018 17:27

Voor mij lezen

Dat de overheid toch rustig doorgaat met het afkloppen van honderden aan SRD’s uit de zakken van hardwerkende burgers, kan volgens de politicus John van Coblijn niet door de beugel. Hij verwijst naar de Rij- en Voertuigenbelasting waarvan de betaling sinds 15 november mogelijk is. “Het kan nooit zo zijn dat een regering jaren terug de government take op brandstof heeft ingevoerd met daarin ook het component van de wegenbelasting en er nu ineens een nieuwe regering komt en vindt dat zij een nieuwe wet gaat invoeren die te maken heeft met het innen van de Rij- en Voertuigenbelasting. Het is en blijft een dubbele heffing. Dat is respectloos naar het volk toe”, zegt Van Coblijn aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat er niet gekeken moet worden naar de bedragen die per voertuigcategorie neergeteld moeten worden, maar de totale som welke ‘op een legale wijze wordt afgetroggeld’ door de regering. “Het gaat om de totale som van meer dan honderd miljoen die uit de zakken van de burger geklopt zal worden”, aldus de politicus.

‘Niemand vecht meer voor het volk’
De grootste zorg van Van Coblijn is dat hij het gevecht vanuit de zijde van de oppositiepartijen in De Nationale Assemblee (DNA) niet hoort over de heffing van een nieuwe belasting die in feite al via de government take wordt betaald. “De oppositie zou met de case moeten gaan naar het volk. Ze hebben te langzaam en te zacht gereageerd toen de wet enkele maanden terug in het parlement werd behandeld en aangenomen. Nu vecht niemand meer voor het volk”.

Rommelige start betaling
Hoewel de ‘symbolische betaling’ van deze belasting door minister Gilmore Hoefdraad van Financiën gisteren bij het Belastingkantoor aan de Van Sommelsdijckstraat op het laatste moment werd afgeblazen, bleek uit een eigen oriëntatie van de krant dat de procedure voor betaling langdradig is. Personen moeten eerst hun autopapieren laten verifiëren alvorens zij in de rij mogen staan wachten om te kunnen betalen. Afhankelijk van de drukte kan dit proces zeker een uur in beslag nemen. Van Coblijn vindt dat de burger nu op nog een manier wordt gestraft. “Slecht bestuur. Men laat het volk twee keer betalen voor dezelfde belasting, terwijl men organisatorisch niet in staat is de middelen op een adequate manier te innen. Hoe kun je deze mensen vertrouwen door alsmaar verhogende inkomsten in hun handen te leggen? Het is dan vragen om meer kwaad”, aldus de politcus.

‘De begroting zit fout in elkaar’
Wat Van Coblijn ook enorm stoort is het feit dat deze geinde extra miljoenen uit de Rij- en Voertuigenbelasting samen met de inkomsten uit de government take in een onrealistische overheidsbegroting gestopt zullen worden die niet gericht is op daadwerkelijke groei en ontwikkeling van het land. “Wij hebben een groot probleem, want de begroting zit fout in elkaar. Een begroting die ineens met 7 tot 8 miljard SRD toeneemt en al die jaren op een niveau van 8 of 9 miljard SRD heeft geopereerd. Men moet ons komen uitleggen van waar het extra geld vandaan zal komen. Gaat het geld geleend worden? Dan zullen wij daarvoor ook de bijbehorende rentes moeten terugbetalen. Wij praten dan over 50 tot 60 miljoen of meer US dollars. Dat is geen correcte begroting. Een begroting moet juist de ruimte bieden om elk jaar te kunnen groeien, zonder dat je allerlei acrobatische activiteiten moet ontwikkelen”, aldus de politicus.

FR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel