COMMENTAAR: Schandalen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 November 2018 12:00

Voor mij lezen

VOL AFSCHUW IS wereldwijd gereageerd op schandalen waarvan de afgelopen tijd melding is gemaakt in de internationale pers. De verbazing is niet vreemd omdat ouders ervan moeten kunnen uitgaan dat hun kind zich bij een sportclub veilig weet en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Wanneer dan blijkt dat leidinggevenden hun handen niet kunnen thuis houden valt alle vertrouwen weg. Ook in Suriname blijken onder andere coaches zich te bezondigen aan grensoverschrijdend gedrag.

Het meest bekende geval van de afgelopen maanden is dat van een coach van een meisjesteam die zich aan een minderjarige pupil zou hebben vergrepen. Hij is na maanden voorarrest op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn verschijnen voor de rechter. In dit soort zaken moet, ongeacht het justitieel onderzoek, de club zijn eigen sancties toepassen met een schrikeffect, waarmee tevens een voorbeeld gesteld wordt.

Een coach, trainer of begeleider die zich heeft bezondigd aan seksuele relaties met minderjarige pupillen of pogingen hiertoe doet, moet ver van de sportvelden worden gehouden en moet ook nooit meer de kans krijgen tot een sportopleiding te worden toegelaten.

Opmerkelijk is dat sommigen met de beschuldigende vinger naar het slachtoffer wijzen omdat zij door 'aanstootgevende kleding' dingen heeft uitgelokt en mannen heeft verleid. Dit slaat natuurlijk nergens op. In zo een geval moet de club zelf optreden en de pupil aanspreken op haar kleding en bij herhaald aanstootgevend gedrag eventueel met de ouders praten en in het uiterste geval het kind van de ledenlijst afvoeren. Ouders moeten het kind dan verder begeleiden.

Als ouders hun kroost niet met een gerust hart kunnen toevertrouwen aan een sportorganisatie kan de consequentie zijn dat er sportalent verloren gaat en dat zou niemand moeten willen. Bij een sportclub moet met de harde hand worden opgetreden tegen leidinggevenden, in welke functie dan ook, die over de schreef gaan. Betrokkene schaadt immers niet alleen het slachtoffer, maar brengt ook schade toe aan het imago van de sportorganisatie.

Een zaak die ook aandacht verdient is die van een persoon die stiekem foto's maakt van jonge sporters onder de douche. Zo iemand is bij wet strafbaar, maar ook de sportorganisatie waar dit gebeurd is, moet optreden en desnoods een stadionverbod opleggen. Echter, het opleggen van zo een verbod valt in Suriname moeilijk te handhaven. Toch valt het te proberen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel