Professoren lovend over master-student Ronnie Brunswijk

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 November 2018 09:58

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Professoren van de Akamai University in Hawaii hebben zich lovend uitgelaten over de pas afgestudeerde MBA-student Ronnie Brunswijk. De universiteit heeft een legale Engelse erkenning. Brunswijk is op 1 november online afgestudeerd en heeft zaterdag in de Flex Mall zijn diploma en cijferlijst ontvangen in bijzijn van partijgenoten en familie.

De Abop-voorzitter heeft zijn afstudeerpresentatie van dertig minuten over de goudsector in Suriname in het Engels gehouden. Chivaro Gajadien, één van zijn lokale begeleiders, noemt dit een prestatie. "We hebben in Suriname een Brunswijk gekend die zich niet goed in het Nederlands kon uiten. Vandaag is hij in staat om volledig in het Engels te presenteren en niet over een makkelijk onderwerp."

Over de geruchten als zou Brunswijk het diploma hebben gekocht, zegt Gajadien: "Als je vooruitgaat in het leven zijn er mensen die het niet waarderen. Laten wij in Suriname leren om niet af te breken maar op te bouwen."

Gajadien heeft de student als veelzijdig, bijzonder en gedreven ervaren. "Heel gepassioneerd voor wat hij wil doen in Suriname. De begeleiding verliep vlot en we hebben hem zien groeien tijdens de opleiding. Belangrijk is niet hoe goed wij het doen tijdens de opleiding, maar wat we uitstralen naar buiten toe. De kennis die wij tot ons hebben genomen", besluit Gajadien.

Volgens hoofdbegeleider professor Hubert Rampersad heeft Brunswijk moed getoond. De hoogleraar sprak via een videoverbinding vanuit het buitenland. "Brunswijk daagt jullie uit hem te beoordelen op zijn thesis en niet op zijn Nederlandse taal." Rampersad omschrijft de afgestudeerde als de meest leergierige student.

"Politici in Suriname denken dat ze geweldig zijn. Daarom zitten we in deze shit. Suriname heeft andere politici nodig. Wil je Suriname veranderen dan moet je bij jezelf beginnen." Rampersad: "Hij heeft twee jaar gedaan over zijn studie. Voor hem was het learning by doing. Brunswijk nam zijn boeken mee naar de goudvelden. Hij wil heel veel leren. De meeste corrupte politici praten perfect Nederlands en daar trappen jullie in."

Brunswijk stelt dat hij voor dit onderwerp heeft gekozen om een positieve bijdrage te leveren aan de goudsector. De afgestudeerde heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de kleinschalige goudsector in het oosten van Sipaliwini. Hij heeft 115 personen in de sector gesproken, van wie bijna 96 procent tot het mannelijke geslacht behoort. De sector bestaat voor iets meer dan 50 procent uit Surinamers en voor de rest uit Brazilianen.

"Ik ben zelf actief in de mijnbouw. Ik wil de regering adviseren over wat verkeerd gaat in de kleinschalige goudsector." Hoewel er wetgeving is, merkt Brunswijk een gedoogbeleid. "De wetten slapen nog." Voorts merkt de kersverse master op dat de commissie Ordening Goudsector Suriname geen enkel gebied heeft geordend. "Ze kwam alleen bemiddelen tussen gouddelvers."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel