Succesvolle vierde Women’s Entrepreneurship Day

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 November 2018 08:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Surinaamse vrouwen moeten meer ruimte krijgen om zichzelf te ontdekken en zich te ontwikkelen tot uitstekende ondernemers. De potentie van deze groep wordt nog te vaak onderschat door vrouwen zelf en ondermijnd door de maatschappij. Dit stelt Reina Kolf, nationale ambassadeur Women’s Entrepreneurship Day, tegenover de Ware Tijd. Volgens haar hebben vrouwen veel meer ondersteuning nodig om tot volle wasdom te komen in het ondernemen.

De organisatie heeft zaterdag daarom voor de vierde keer haar jaarlijkse Women's Entrepreneurship Day georganiseerd in Cherics aan de Anton Dragtenweg. Het doel is om vrouwelijke ondernemers te motiveren en te wijzen op hun eigen kracht. Verschillende succesvolle jonge en oudere vrouwen, onder wie schrijfster Santini Groenberg en Vanity Codfried, hebben hun kennis en ervaring gedeeld met het goed opgekomen publiek, dat bijna alleen uit vrouwen bestond. "In één woord geweldig" en "Dit moet vaker gebeuren" waren enkele reacties van de vrouwen na afloop van het evenement.

Kolf zegt dat dit probleem zich ook in andere landen voordoet. "We worden als vrouw niet van jongs af aan geleerd om op ons doel af te gaan. We krijgen meestal mee dat vrouwen zorgzaam moeten zijn en voor hun kinderen moeten zorgen, terwijl je als ondernemer juist brutaal moet zijn."

Ze stelt verder dat die gedachtengang niet gemakkelijk te overstijgen is. Echter, door motivatie kan de stap daartoe gemaakt worden. Kolf noemt het "enorm belangrijk" dat ondernemende vrouwen zich constant bijscholen en ontwikkelen. Het evenement stond dit jaar daarom deels in het teken van technische beroepen. "Men moet beseffen dat je niet stil kan blijven staan, maar je moet klaar zijn om de toekomst te bereiken en de technologie is daarin heel belangrijk."

Kolf kijkt terug op een succesvolle avond. De negentienjarige kunstenares Alyssa Piqué spreekt van "een geweldige avond". Ook zij heeft in het verleden geworsteld met de druk die rust op ondernemende vrouwen. "De manier hoe ze dames motiveren om te doen wat ze leuk vinden en ook winst eruit te halen, vind ik heel belangrijk", vertelt ze lachend.

Aan het einde van de avond heeft de organisatie een onderscheiding uitgereikt aan Christien Naarden, directeur van de Pater Ahlbrinck Stichting. De prijs, die voor de tweede keer is uitgereikt, is bedoeld om bijzondere, hardwerkende vrouwen te eren. Naarden stelt de onderscheiding op prijs. "Ik had het niet verwacht, maar ik vind het geweldig. Dit is een extra kroon op het werk dat ik doe." Ze noemt het "het heel belangrijk dat vrouwen zelfvoorzienend zijn".

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel