Betrokkenheid overheid loopt achter bij milieubewustzijn burgers

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 November 2018 00:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De betrokkenheid van de overheid bij het milieu loopt behoorlijk achter bij het toenemende milieubewustzijn in de samenleving. Alle mooie initiatieven en projecten, ook van niet-gouvernementele organisaties, ten spijt, de regering lijkt niet in staat het probleem van niet-afbreekbaar verpakkingsmateriaal, zoals plastic flessen en tasjes, aan te pakken.

"De overheid zal veel meer moeten doen in plaats van met achterhaalde plannen en projecten te komen, die niet uitvoerbaar zijn of waar de overheid gewoon geen uitvoeringscapaciteit voor heeft. Ze zal zich moeten richten op het ondersteunen van de initiatieven en projecten", zegt projectcoördinator Glenn Ramdjan van Support Recycling Suriname (Suresur). Dit bedrijf heeft in 2016 een voorstel voor een fonds voor afvalverpakking aangeboden aan De Nationale Assemblee.

Het voorstel is ook gepresenteerd aan bedrijven die verpakkingsmateriaal zoals plastic flessen en tasjes en aluminium drankblikken verkopen. De bedrijven, die samen 70 procent marktaandeel verpakkingsmateriaal hebben, staan positief tegenover het voorstel. Ook de overheid is positief , maar ze stelt als voorwaarde dat alle bedrijven moeten meewerken. Belangrijk is dat bedrijven wettelijk verplicht worden om hun verpakkingsmateriaal uit het milieu te halen.

Wie dat niet zelfstandig kan doen zou zich moeten aansluiten bij een in te stellen 'Afvalfonds Verpakkingen.' Maar dit zal alleen kunnen met een wet of een staatsbesluit. "De overheid praat veel over het scheiden van afval, maar met ons voorstel is er nog niets gedaan." De bedoeling van het een fonds is dat het gescheiden afval rechtstreeks bij de huishoudens wordt opgehaald en dat inzamelbakken worden geplaatst bij scholen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, overheidskantoren, winkelcentra en andere publieke plaatsen.

Dit systeem zal de overheid een besparing op de reguliere vuilophaal opleveren en er komt geen verpakkingsmateriaal meer terecht op de algemene vuilstortplaats. Het Suresur- inzamelingsproject voor verpakkingsmateriaal dreigt uiteen te vallen als de regering niet op tijd komt met wetgeving. "Wij zouden het heel jammer vinden als door het uitblijven van deze wettelijke maatregel de motivatie bij zowel de gemeenschap als de bedrijven komt weg te vallen", zegt Ramdjan.

De stichting is drie jaar terug met ondersteuning van bedrijven en buitenlandse donoren een pilot begonnen om op strategische plekken inzamelbakken te plaatsen. Die zijn voor de burgers bedoeld om plastic afvalmateriaal te deponeren na het thuis te hebben gescheiden van ander afval.

Vrijwel tegelijk met dit initiatief zijn via de media bewustwordingsprogramma's over afvalscheiding en de meerwaarde van het recyclen van het afvalmateriaal gestart. Ook zijn er op aanvraag van bedrijven en instellingen trainingen verzorgd door de stichting. Met het aflopen van de pilot raakt ook het geld op waarmee de stichting het project uitvoert.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel