Misiekaba en Noersalim: huidige ID-kaarten voldoen niet meer aan internationale eisen

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

18 November 2018 20:27

Voor mij lezen

Het vervangen van de amateuristische en fraudegevoelige ID-kaarten heeft niks te maken met de komende verkiezingen in 2020. Dit zei André Misiekaba, voorzitter van de vaste commissie Binnenlandse Zaken in De Nationale Assemblee, afgelopen donderdag tijdens de behandeling van de ID-kaartenwet.

Deze wet dateert van juli 1973 en is daarna nooit meer gewijzigd. De stappen die worden gezet om de huidige Surinaamse ID-kaarten te vervangen door een internationaal gecertificeerde hoogstandaard biometrische ID-kaart biedt naar zeggen van Misiekaba meer garantie op veiligheid en zal de gebruiker in tijd in staat stellen, de meest gevraagde persoonsgegevens, akten en andere gegevens op een ID-kaart bij zich te hebben. Het steeds gaan naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) zal niet meer nodig zijn voor het aanvragen van een uittreksel, nationaliteitsverklaring of een geboorteakte. De persoonsgegevens zullen op een chip op de nieuwe ID-kaart te vinden zijn, stelde Misiekaba.

Hij hoopt hiermee de bezorgdheid bij collega-assembleeleden weg te nemen. Volgens artikel 19 van de conceptwet moeten alle oude ID-kaarten na de inwerkingtreding van de nieuwe wet binnen drie jaar vervangen zijn.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zei in het parlement dat men bij het maken van de wet toentertijd geen rekening heeft gehouden met een aantal zaken. Dat had ook te maken met de tijd waarin men toen leefde. De realiteit is ook dat sommige bedrijven en organisaties de ID-kaart na vijf jaar niet meer willen accepteren omdat de kwaliteit van de kaart dan helemaal is afgenomen.

De nieuwe wet heeft tot doel een betere identiteitsbeveiliging voor de burger mogelijk te maken middels de voorziening van biometrische en elektronische eigenschappen. Dit zal leiden tot een verbeterd elektronisch beheer van het identiteitenbestand dat onder andere direct van invloed is op het beheer en de beveiliging van de bevolkingsboekhouding. De identiteitskaarten die vervaardigd zullen worden bevatten onder andere een elektronische gegevensdrager naast de gegevens die op de kaart zijn genoteerd. De toegang tot de elektronische gegevens geschiedt uitsluitend middels een reader.

Noersalim gaf het parlement de garantie dat dit project zeker veel voordelen heeft voor Suriname. Dit project zal samen met de commissie E-government uitgevoerd worden. Suriname krijgt voor de uitvoering van dit project technische ondersteuning van Servië. De behandeling van de ID-kaartenwet wordt de komende week voortgezet.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel