‘Er is geen arbeidszekerheid’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

13 November 2018 15:19

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “De huidige situatie biedt geen arbeidszekerheid aan werknemers van Newmont Suriname en hierdoor hebben ze ook geen inkomenszekerheid.” Dat zei Murwin Leeflang, voorzitter van de Newmont Werknemers Organisatie (NWO), maandag tijdens een persconferentie in het gebouw van de Paranam Werknemersbond aan de Van ’tHogerhuysstraat. Daarom is volgens hem het hoofddoel van de aangeboden collectieve arbeidsovereenkomst (cao) aan Newmont Suriname om meer arbeidszekerheid te geven aan medewerkers.

De eerste cao is vrijdag ingediend door de bond, die op 15 maart 2018 zijn rechtpersoonlijkheid heeft gekregen. Leeflang wees erop dat alle werknemers nu een arbeidscontract voor bepaalde tijd hebben. "Daarin is opgenomen dat de werkgever het recht heeft om de overeenkomst op elk moment te beëindigen. Deze situatie zorgt niet alleen voor stress, maar maakt het niet mogelijk voor de overwegend jonge werknemers om zaken met de bank te doen", schetste de bondsvoorzitter.

Hij legde uit dat er in de werknemersverklaring een disclaimer is opgenomen en Newmont beperkt hierdoor haar aansprakelijkheid. "Deze disclaimer bezorgt de mensen heel veel problemen om leningen te verkrijgen bij de bank, omdat die niet met zo een werkgeversverklaring wil werken." Leeflang had verder geen goed woord over de rechtzekerheid van de werknemers bij het goudbedrijf. "Over de bestaande rechtonzekerheid heeft de bond op een zeer indringende en directieve wijze ervaring opgedaan", zei Leeflang doelend op wat bondsecretaris Rodney Nooitmeer is overgekomen.

Zijn arbeidscontract is opgezegd door Newmont toen de periode aanbrak om de overeenkomst te verlengen. "Dat is gebeurd zonder opgave van reden, terwijl onze arbeidswetgeving zegt dat werknemers eerst moeten worden geëvalueerd en als die goed is beoordeeld, wordt het contract verlengd. Bij aanvraag van een evaluatie, is dat niet gebeurd", zei Nooitmeer. Hij zegt dat een leidinggevende hem niet mocht en die er daarom voor gezorgd heeft dat hij met ontslag ging. 

Newmont-directielid Albert Ramdien wil inhoudelijk niet ingaan op deze kwestie. "Er is een arbeidswetgeving en wij leven die na", verzekert hij. Ramdien wenst niet in de media te reageren op andere zaken die de bond heeft aangehaald. Er zijn volgens hem overlegstrucuren binnen het bedrijf. "Wij hebben goed contact met het ministerie van Arbeid, dat bij het bedrijf langs is geweest. Ook hebben vertegenwoordigers van andere ministeries zoals Natuurlijke Hulpbronnen, Regionale Ontwikkeling en Financiën onlangs een bezoek gebracht aan Newmont en we hebben de indruk dat we goed zijn beoordeeld", aldus Ramdien.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel