DNA maakt aanvang met behandeling ontwerpwet buitenlandse dienst

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

13 November 2018 15:04

Voor mij lezen

De buitenlandse dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) werd rond 1975 gemanaged middels interne regelingen en circulaires. De situatie is van dien aard dat sommige van de circulaires nog steeds gehandhaafd worden en andere niet meer, liet André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs, vandaag weten tijdens de behandeling van de ontwerpwet houdende vaststelling van regels voor de buitenlandse dienst van Buza (Wet buitenlandse dienst).

Sedert de onafhankelijkheid van Suriname en de instelling van Buza is de buitenlandse dienst van het ministerie gebaseerd op circulaires die zijn goedgekeurd door de Raad van Ministers en interne instructies. Waar nodig werden de circulaires aangepast aan de actuele situaties. “Dit is ongewenst. De wet is daarom bedoeld om op een duurzame wijze verbetering te brengen in deze ongewenste situatie,” voerde Misiekaba aan tijdens de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Het doel van de wet is het vaststellen van regels voor de organisatie van de buitenlandse dienst.

Het buitenlandse beleid is van zo groot importantie dat het in politiek en bestuurlijk opzicht aan de president is opgehangen. Het is volgens de commissievoorzitter daarom toe te juichen dat de wet het normale proces heeft doorlopen en onder andere de Raad van Ministers is gepasseerd. De overweging om de wet niet als initiatiefvoorstel te laten indienen, had vooral te maken met de fundamentele rol van de president in het bepalen van het buitenlandse beleid. Er mag namelijk geen twijfel bestaan over de ownership van de president en de regering met betrekking tot deze wet.

Internationale relaties zijn gebaseerd op de Conventie van Wenen inzake Diplomatieke Betrekkingen van 18 april 1961 en de Conventie van Wenen inzake Consulaire Betrekkingen van 24 april 1963. Suriname is toegetreden tot deze conventies op respectievelijk 28 oktober 1992 en 11 september 1980. Misiekaba geeft aan dat de vertaalslag naar nationale wetgeving zijn uitgebleven. De behandeling van de ontwerpwet zet hiertoe een basis neer.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel