Diabetes heeft impact op gezinsleven

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

13 November 2018 13:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Diabetes heeft een enorme impact op het gezinsleven. Henri Brug van de Diabetes Vereniging Suriname ligt toe: “Alle gezinsleden moeten op de een of ander manier meeleven met de persoon die diabetes heeft. De leefregels in het gezin veranderen.

De diabetes patient moet special voeding hebben en moet dus alles (suiker, zout, vet) met mate gebuikt worden. Het is een probleem want het gezin is de kleinste eenheid binnen de grote community en die gaat het voelen." Wereldwijd zal de aandacht dit jaar gericht zijn op diabtes en het gezin. 

Woesdag, wereld diabetes dag,  wordt wereldwijd extra aandacht besteedt aan deze chronische ziekte. Hij legt verder ook uit dat de impact ook te maken heeft met de dure medicatie en voeding. Een teststrip kost tegenwoordig al ruim vijftig Surinaamse dollar.

"Diabetes is een dure ziekte. Je moet de medicatie hebben om te kunnen overleven. Ook moet je gezond leven en dat kost geld. Het gaat in je zak zitten. Voeding met bijvoorbeeld minder suiker is duurder dan normale voedingswaren", merkt hij op. Sommige mensen praten liever niet over deze ziekte, terwijl anderen dat gewoon doen. Het is wel belangrijk om erover te praten en vooral in het gezin, stelt de organisatievoorzitter.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel