COMMENTAAR: Luchtkastelen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

13 November 2018 12:00

Voor mij lezen

TEN MINSTE ÉÉN miljoen passagiers afhandelen per jaar in 2033. Dat is het streven van de NV luchthavenbeheer. Een mooi streven en zeker wel haalbaar, maar dan moeten alle neuzen in dezelfde richting wijzen. En over die verschillende neuzen valt heel veel te zeggen. Het streven in 2011 was om al in 2026 de één miljoen te halen, maar door de economische situatie en het feit dat mensen daardoor minder op reis gaan, is het bijgesteld tot 2033. Maar dat is dus niet op lijn met wat nu allemaal gebeurt in de toerismesector.

De organisatie geeft zelf te kennen dat het aantal "goede kamers" in de hotelsector, slechts negenhonderd bedraagt. Dat is veel te weinig om een veel grotere markt te bedienen dan de 450.000 reizigers die nu van de luchthaven gebruik maken. Daarnaast is het de vraag of de luchtvaartmaatschappijen die vanuit Suriname opereren dat allemaal wel aankunnen. De SLM heeft een samenwerking met TUIfly en Fly AllWays is recent weer begonnen met lijnvluchten, maar of dat genoeg is om de één miljoen te halen, is moeilijk te zeggen.

De SLM bijvoorbeeld heeft twaalf jaar van verlies achter de rug en wil de komende drie jaar, dus tot 2021, vooral eerst gezond worden. Met nog maar krap twaalf jaar te gaan om in 2033 de één miljoen te halen, lijkt dat een leuk luchtkasteel. In veel landen is het concept public-private partnership toegepast om de groei van verschillende sectoren te stuwen. Simpelweg om alle actoren bij elkaar te krijgen, het nemen van besluiten sneller te laten geschieden en iedereen snel en effectief te informeren.

Precies dat ontbreekt nu in de toerismesector waar samengewerkt moet worden om de grote plannen van de NV Luchthavenbeheer te realiseren. De Stichting Toerisme Suriname is in 1996 opgezet om de stuwende kracht te zijn in de toerismesector, maar door jarenlang mismanagement is die stichting dit jaar nog failliet verklaard. De Kamer van Koophandel en Fabrieken heeft de stichting in de eigen boezem, maar heeft in de afgelopen vier maanden weinig gedaan om bijvoorbeeld de internationale marketing en branding van Suriname van de grond te krijgen.

Dat is een noodzaak: hoe meer mensen het toeristische product kennen, hoe meer zullen afreizen naar Suriname. Echter, er zijn nu nog minder hotels die opereren in Suriname dan vorig jaar, doordat Wyndham Garden Hotel en Residence Inn dit jaar de handdoek in de ring gooiden. De vraag is dus wie de neuzen gaat aansporen om dezelfde richting op te wijzen als die van de NV Luchthavenbeheer.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel