Doekhie daagt Mangaldeen uit: ‘Beerput openen of voor de rechter verschijnen’

Shoeket logo

13 November 2018 11:13

Voor mij lezen
NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie dreigt juridische stappen te ondernemen tegen Westland Sama Group-manager Rinesh Mangaldeen. Mangaldeen, ook lid van de Nationale Democratische Partij (NDP), zei enkele dagen terug via Dagblad Suriname dat Doekhie gronden van de Staat heeft genomen en deze voor miljoenen dollars heeft doorverkocht of met hypotheken heeft bezwaard. Hij dreigt binnenkort zelf een beerput over Doekhie te openen. De aanval op Doekhie kwam nadat de parlementariër enkele misstanden van zijn partijgenoot Johnny Mahespalsingh, de werkgever van Mangaldeen, via Dagblad Suriname onthulde. “Indien Mangaldeen deze uitspraken niet corrigeert en deze beerput van mij niet binnen twee weken opent, krijgt hij een rechtszaak aan zijn broek. Laat hij tonen wat hij waard is, want hij schaadt mijn politieke waarde”, zegt Doekhie aan Dagblad Suriname. De volksvertegenwoordiger toont enkele documenten waaruit hij juist concludeert dat Mangaldeen enkele tientallen percelen in Wageningen heeft aangevraagd. Ondertussen is er al een brief van de advocaat van Doekhie onderweg naar Mangaldeen.

Vanaf 12 november 1997 geen terreinen aangevraagd
De parlementariër voert aan dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan wat door zijn partijgenoot wordt beweerd. De percelen die hij wel van de Staat heeft gehad, kreeg hij voordat hij in de actieve politiek ging. “Negentig procent van alles wat ik heb, is gekocht. Ik heb voor 1997 wel enkele terreinen als handelaar aangevraagd, maar toen was ik nog niet eens districtscommissaris. Als één persoon kan aantonen dat ik een aanvraag voor een overheidsterrein heb ingediend nadat ik een openbare functie heb bekleed, dan is hij groot. Vanaf 12 november 1997 heb ik nooit iets aangevraagd”, stelt Doekhie. Volgens het assembleelid heeft hij wel een buitenplaats te Southdrain genaamd Mom’s Place. “Maar dat is voor het volk, want het was blubber en 45 kilometers in de jungle. Daar heb ik geïnvesteerd. Als hij dat bedoelt, dan kan het maar er is ook geen hypotheek daarop”, aldus de politicus.

In 8 jaren 8.000 beschikkingen uitgedeeld in Nickerie
Doekhie stelt dat hij in de afgelopen 8 jaren bijkans 8.000 beschikkingen heeft kunnen laten uitdelen door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer. “Het is gedaan om het volk, de arme mensen, daar te helpen. Dat is dan ook vertaald in die 2 zetels voor de NDP in Nickerie. Als de minister van RGB iets over mij wil weten, hoeft zij niet de CIVD te vragen. De CIVD en anderen moeten juist de minister vragen over mij, want ik ken haar al bijna 50 jaren. Ik hoor dat ik 67 percelen heb gehad. Wel, ik wil dan 66 aan ze teruggeven als zij kunnen aantonen waar deze percelen zijn.”

‘Ik praat niet met mensen op het kerkhof’
De NDP-topper benadrukt niets tegen Mangaldeen te hebben en daarom ook nooit eerder diens naam in geen enkel interview te hebben genoemd. Hij vindt het wel laf van partijgenoot Johnny Mahespalsingh, wiens bedrijf de vroeger Stichting Machinale Landbouw heeft overgenomen, dat die zijn vuile werk door werknemers laat doen. “Als Mangaldeen zich geroepen voelt om het vuile werk voor anderen te doen, dan is dat zijn attitude. Ik praat niet met mensen op het kerkhof, want hij is niet op mijn niveau. Een dwerg wil de jas van een reus aantrekken. Mangaldeen nodig ik wel een keertje uit wanneer ik vuile schoenen heb die gepoetst moeten worden”, aldus de politicus.

‘Alla sma wang meki foto nanga leider’
Doekhie benadrukt dat hij in zijn politieke loopbaan veel mensen geholpen heeft om aan een perceel te komen. Hieronder vallen zelfs collega DNA-leden die vastzaten met hun beschikkingen. In sommige gevallen heeft hij zelfs de kosten van de landmeter betaald en zijn eigen machines en dat van vrienden kosteloos ingezet. “In mijn leven heb ik Mangaldeen niet meer dan 10 keren gezien. Ik heb hem voor het laatst een jaar of 2 terug gezien. Alle foto’s waarop wij samen te zien zijn, zijn foto’s waar hij mij gevraagd heeft om een foto met hem te maken. Precies zoals honderden andere mensen dat doen. Alla sma wang meki foto nanga leider. Wie ik wel ken, is zijn vrouw, omdat zij in de structuren van de NDP was”, aldus Doekhie.

FR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel