De politieke ontwikkelingen in Nickerie

Shoeket logo

13 November 2018 09:47

Voor mij lezen

Als wij de recente politieke ontwikkelingen volgen, dan is men reeds begonnen met het aanbinden van de strijd in 2020. Mijns inziens is het district Nickerie één der progressiefste districten wat politieke activiteiten betreft. Zie de politieke leiders, die uit dit district voortkwamen, zoals: Mr. Jagernath Lachmon ( voorzitter VHP ), Panalall Parmessar en Harry Kisoensingh (voorzitters van de HPP). Er zijn ook een aantal toppolitici en intellectuelen uit het rijstdistrict voortgekomen.

De laatste ontwikkelingen
Bijgaand enkele citaten uit de media, o.a. “Samenwerking van de groep S. Jairam (Starnieuws, d.d. 27 okt. 2018 ) en PV-2020 naar VHP, Santokhi mikt op 4 zetels in Nickerie (Starnieuws, d.d. 20 okt. 2018 ). Opgemerkt kan worden, dat tijdens de verkiezingen in 2015 de V-7 ( V-6 zonder de KTPI ) drie van de vijf zetels heeft behaald. Jairam die namens de NPS / FAL op de 5e plaats als lijstduwer werd gekandideerd kon slechts 731 stemmen binnen halen, die ook NPS stemmen waren. Hij demonstreerde met een rijsthalm, die geen soelaas heeft geboden. Volgens menigeen kan Jairam eerder worden gekwalificeerd als een “politieke gelukszoeker “, die voor de zoveelste keer zal proberen een plaats te bemachtigen in DNA. Hij zal zeker een verkiesbare plaats en een aantal plaatsen voor DR – en RR leden opeisen.

Aangezien de PVF een samenwerkingsverband met de NPS heeft tot 2020, heeft de slinkse Jairam de naam van zijn partij veranderd in PV – 2020 ( Politieke Vrijheidsbeweging 2020). Dit met als doel, dat de NPS hem niet kan verwijten van politiekverraad; aangezien niet de PVF, maar de PV-2020 de stap doet naar de VHP.
Met de intrede van S. Jairam en hem mede met de leiding te belasten in Nickerie, kan er binnen de VHP een grote ontevredenheid ontstaan. Alhoewel de toetreding van PV-2020 en andere groepen o.l.v. Steven Matsaleh en Hadji Ilahibaks een aanwinst voor de Oranjepartij betekenen, kan worden aangemerkt, dat er degelijk inbreuk wordt gedaan op de bestaande structuren. De heer Jairam is tot twee keren toe afgewezen en de tijd zal ons leren welke toegevoegde waarde zijn bijdrage en toetreding zal betekenen. Men zegt weleens : “ Bij het sluiten van de markt, leert men de kooplui kennen.”

De VHP aast landelijk op 28 zetels (bron: Starnieuws, d.d. 28 okt.2018). Zij strijdt niet voor macht en posities, maar ze strijden voor de toekomst van Suriname; trouwens een heel goed en positief gebaar. Voorts stelt de VHP voorzitter, dat indien zij de regeermacht niet behalen, zij in dat geval genoodzaakt zullen zijn om samen te werken met andere partijen, die niet in staat zijn het land uit de crisis te halen. Een kritische opmerking, die aan de toespraak van de heer Chan Santokhi kan worden toegeschreven, is dat zij in Front-verband hebben samengewerkt met partijen, die ook niet in staat waren het land in ontwikkeling te brengen. Zij waren meer gericht op eigen behoud- en belang en met het met het vergaren van politieke posities en met het accommoderen van hun eigen partij loyalisten.

Het stemgedrag in 2015 in Nickerie
De politieke combinatie V-7 behaalde in 2015 in totaal : 10.917 stemmen en kon drie zetels bemachtigen. De NDP was goed voor 7.515 stemmen en maakte aanspraak op twee DNA zetels, gekozen werden toen : Rashied Doekhie en Guillamo, E.G. Snip. De overige uitslagen waren al volgt: AC vergaarde: 592 stemmen, Mega Front : 297 stemmen en DOE kon rekenen op slechts: 102 stemmen. (Bron: Starnieuws: d.d. 30 mei 2015 ).
Indien de VHP op een meerderheid van 28 zetels aast, kan worden opgemerkt, dat dit een heel moeilijke opgave zal zijn. Het is alom bekend, in welke kiesdistricten de VHP zetels kan en zal behalen. Als het de eens machtige NPS o.l.v. wijlen Johan Adolf Pengel en Olton van Genderen niet is gelukt in V-7 verband enige zetels te behalen in het binnenland en in andere districten; zelfs niet in Coronie en in Para; dan zal de tijd ons het e.e.a. wel uitwijzen. Time will tell, is een heel bekende uitdrukking.

Echter moet er niet voorbij worden gegaan aan de wetenschap, dat het Surinaamse volk nu toch wel wil weten hoe er een eind zal / kan worden gebracht aan de economische crisis, de armoede en aan de ellende in Suriname. Het wordt nu langzaam maar zeker hoogtijd dat er een andere / betere wind gaat waaien over dit eens zo mooie land.
Ons Volkslied zegt het al: God zij met ons Suriname.

Roy Harpal

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel