Stutgard: kinderrechten moeten beter worden nageleefd; leerkrachten spelen belangrijke rol

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

11 November 2018 19:56

Voor mij lezen

Het is belangrijk dat leerkrachten getraind worden in het herkennen van kinderen die misbruikt en mishandeld worden, omdat zij degenen zijn die als eerst in contact komen met de pupillen. Ook kunnen zij de leerlingen beter observeren en identificeren. Dit zegt de ondervoorzitter van de stichting Best Child of Gold, Ricky Stutgard, in gesprek met Suriname Herald.

“Als kinderen thuis niet mogen praten dan moet dat wel op school kunnen, maar het onderwijssysteem van ons land laat dat niet toe,” geeft Stutgard aan.

Hij is zelf docent en vindt dat het onderwijssysteem van ons land kinderen monddood maakt, terwijl zij eigenlijk moeten leren om mondiger te zijn. Hierdoor krijgen de jeugdigen niet de kans om zich te uiten, ook niet om te praten over de dingen die zij meemaken thuis of in hun directe omgeving. In de meeste gevallen worden kinderen in hun directe omgeving misbruikt of mishandeld, aldus Stutgard. “Ze moeten leren om te praten wanneer iets niet juist is. Kinderen zijn kwetsbaar. Zij lopen de kans eerder uitgebuit te worden door volwassenen.”

Wanneer leerlingen mondig zijn, vindt men dat ze brutaal zijn, maar dat mag het niet zijn. Hiermee vertrapt men de rechten van het kind, merkt hij op. Hij vindt ook dat er niet naar de leerlingen wordt geluisterd. Leerkrachten hebben vaak genoeg geen open oor voor kinderen en dat moet veranderd worden, vindt Stutgard.

De rechten van de kinderen moeten nageleefd worden en niet alleen op 20 november: Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

Gistermiddag hield de stichting een loop voor kinderen van de verschillende glo-scholen. Zij liepen door de straten van Paramaribo. Het waren leerlingen van de basisscholen buiten Paramaribo. Ongeveer zevenhonderd leerlingen hadden meegedaan aan de loop. De bedoeling hiervan was om de leerlingen bewust te maken van hun rechten en dat zij niet monddood moeten worden gemaakt.

Het is de zesde keerde dat de stichting een dergelijke loop heeft georganiseerd.

Kinderen van de glo-school zijn minder mondig. Zij klappen makkelijk in elkaar. Wij beginnen bij de glo-scholen om ze bewust te maken dat niemand aan hun lichaam mag komen zowel psychisch als lichamelijk. De kinderen moeten vooral leren om te zeggen: “Blijf van mijn lichaam af,” aldus Stutgard.

Suriname heeft de internationale verdragen met betrekking tot de kinderrechten geratificeerd, maar die worden weinig nageleefd, merkt Stutgard op. De overheid doet weinig aan de wetten voor kinderrechten. De rechten moeten niet alleen op papier staan, maar die moeten ook worden nageleefd.

De overheid is een belangrijke schakel en heeft een voortrekkersrol. Leerkrachten, ouders en verzorgers moeten die naleven. Als er een kind in je buurt is, dat mishandeld of misbruikt wordt, geef het door, adviseert Stutgard.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel