Derde anti-malariaprijs voor Suriname

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

7 November 2018 15:37

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Suriname is in aanmerking gekomen voor de jaarlijkse Malaria Champions of the Americas Award. Het is al de derde keer dat de inspanningen van het land om malaria uit te bannen worden geëerd met een prijs. In 2010 en in 2016 werd de award die in 2008 werd ingesteld ook al in de wacht gesleept. Bij de prijsuitreiking dinsdag in het Paho-hoofdkwartier in Washington D.C., VS, vielen ook malaria-programma’s van Brazilië en Paraguay in de prijzen.

"Deze ervaringen bevestigen onze overtuiging dat het elimineren van malaria een haalbaar doel is," zei Isabella Danel, adjunct-directeur van Paho. Danel drong er bij de aanwezigen op aan "samen te blijven werken om uitdagingen het hoofd te bieden, de hiaten te dichten en oplossingen te vinden die zullen leiden tot de uitroeiing van malaria." Suriname kwam evenals in 2010 in aanmerking voor de 1ste prijs omdat hij het enige land in het Caribisch gebied is dat het dichtst genaderd is bij de doelstelling om malaria in 2020 te hebben uitgeroeid.

De prijs werd in ontvangst genomen door Hedley Cairo, Coördinator Diagnostiek & Behandeling bij het programma. Met de award komt ook een bedrag van 2500 US dollar dat besteed dient te worden aan capaciteitsversterking en training. Het Malaria-programma van Suriname, kwam in aanmerking voor de award wegens "het introduceren van een solide, mensgericht benaderingsmodel voor gezondheid, met name gericht op migrerende goudzoekers en inheemse gemeenschappen".

Het initiatief heeft lokale capaciteiten gecreëerd en geleid tot verbeteringen in diagnose, behandeling en vectorcontrole. Het heeft ook gezondheidsdiensten geïntegreerd en heeft innovatieve operationele en technologische oplossingen bedacht voor geconstateerde problemen. Om onder andere de Braziliaanse goudzoekers te bereiken werden Brazilianen in dienst genomen waardoor alvast de taalbarriere werd overbrugd en zo veel meer mensen in het binnenland werden bereikt.

Daarnaast werden malariakits verstrekt waardoor goudzoekers in vooral verafgelegen gebieden met een bloedprikje zelf kunnen vaststellen of ze geinfecteerd zijn en zo snel medische hulp kunnen zoeken. De afgelopen jaren zijn in het binnenland duizenden met insecticide geïmpregneerde klamboes verstrekt om zo de malariamuskiet uit helpen uitroeien.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel