Voorzitter Twaalfu Lo: “We hebben niets te verzoenen met Aboikoni”

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

7 November 2018 00:03

Voor mij lezen

De voorzitter van de Twaalfu Lo van de Saramaccaners, Stephanus Poeketie, zegt dat zijn organisatie niet aanwezig was op de krutu, die granman Albert Aboikoni had gehouden het afgelopen weekend te Asidonhopo, vanwege een aantal redenen. Ook heeft de Twaalf Lo niets te verzoenen met de granman, merkt hij op.

“Wij hebben niets te verzoenen met Aboikoni. Hij weet precies waarmee hij bezig is en geen enkele strijdbijl wordt begraven,” zegt Poeketie in gesprek met Suriname Herald. Als Aboikoni en president Desi Bouterse vinden dat ze correct hebben gehandeld, laten ze hun ding doen, maar laat ons erbuiten, merkt Poeketie op.

Hij vraagt zich af waarom zij dan voor verzoening gaan als ze vinden dat ze correct hebben gehandeld. “Deze mensen hebben de cultuur en de traditie van de Saramaccaners al verpest en proberen het goed te praten.”

“We zullen Aboikoni niet lastig vallen en ook niet op zijn pad gaan. Het enige wat wij doen, is kijken if deng bigi sma fu a liba de nanga unu ete.”

Volgens Poeketie heeft de granman ook niet het recht om een liba krutu te houden alvorens de rituelen die moeten plaatsvinden na de inwijding van een granman hebben plaatsgevonden.

Hij geeft ook aan dat de granman altijd geweigerd heeft om met de Twaalf Lo te communiceren. Waarom zouden wij nu wel moeten reageren op de uitnodiging? , vraagt hij retorisch. “Albert Aboikoni heeft voet bij stuk gehouden dat hij de granman moet worden, dan laat hij zijn poku spelen en dansen. Ze moeten ons niet erbij betrekken, benadrukt Poeketie.

Hij meldt verder dat de secretaris van de granman tevens woordvoerder, Iwan Adjako, uitspraken heeft gedaan die verregaand zijn. Hij heeft ons bedreigd door aan te geven in de media dat de kapiteins en basja’s die Aboikoni niet ondersteunen geen salaris meer zullen ontvangen. “Dit accepteren wij niet van deze mensen.”

Het verbaast Poeketie ook dat de ondervoorzitter van de Twaalf Lo, Edgar Eduards, aanwezig was op de krutu, dus ziet hij hem als een verrader. Hij heeft de krutu bijgewoond zonder te overleggen. Hij heeft gehandeld op eigen titel. De ondervoorzitter is geweest vanwege de steekpenningen die hij ontvangt van de mensen, aldus de voorzitter van de Taalf Lo.

Zowel Poeketie als de ondersteuner van Naze Amina, Ernie Landveld, hebben tegenover Suriname Herald bevestigd dat zij een uitnodiging hebben ontvangen, maar die accepteren zij niet.

Landveld merkt op dat er wordt aangeven dat er verzoend moet worden, maar er is nooit naar ons geluisterd. Ook toen het traditioneel gezag van de verschillende stammen naar Paramaribo moest afreizen op verzoek van de president. Ook toen werd er niet naar ons geluisterd, vervolgt Landveld.

In het dorp Asidonhopo had granman Albert Aboikoni het afgelopen weekend een driedaagse krutu gehouden om van gedachten te wisselen met het traditioneel gezag en de dorpelingen over de ontwikkelingen van de Saamaka lio.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel