Suriname gaat voor eliminatie van malaria in 2020

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

6 November 2018 21:01

Voor mij lezen

Suriname wil in 2020 malaria elimineren. Het is kort dag, maar wel haalbaar, zegt Helene Hiwat, coördinator van het malariaprogramma, vandaag tijdens “Malaria Day of the Americas” van het Ministerie van Volksgezondheid in hotel Krasnapolsky. Importgevallen van malaria vormen een continue bedreiging voor de volledige eliminatie van malaria.

Dit evenement vond plaats in het kader van de nationale malaria-eliminatie-inspanning en omvat de erkenning van Suriname als derde keer winnaar van de PAHO-award voor ‘Malaria Champion of the Americas’ (2010, 2016, 2018). Hiwat voert aan dat Suriname in 2017 veertig nationale gevallen van malaria en 511 gevallen van importgevallen rapporteerde. Als deze trend zich zo doorzet dan zal Suriname onder de veertig gevallen zitten voor 2018.

Eind 2017 heeft het ministerie de eliminatiestrategie opgesteld samen met de Pan American Health Organisation (PAHO). Daar is een aantal key punten aan gekoppeld. “Willen we malaria elimineren, hebben we nationaal ownership en nationaal leadership nodig,” zegt Hiwat. Ze legt uit dat dit betekent dat elke Surinamer zich ervan bewust moet zijn van het doel om malaria te elimineren en de ondersteuning ook zou moeten geven wanneer de overheid de stap neemt om te komen tot eliminatie.

Hiernaast moet het gezondheidssysteem zodanig versterkt worden dat elk geval van malaria op tijd wordt gesignaleerd en wordt gerapporteerd, zodat per direct interventie kan plaatsvinden in het gebied waar het geval zich heeft voorgedaan.

De importgevallen in Suriname brengen het risico van herintroductie van malaria in malariavrije gebieden met zich mee en brengen de Surinaamse eliminatie-effort in gevaar. Hiwat legt uit dat in de Franse mijngebieden er nog veel malaria aanwezig is vanwege de beperkingen in beleid en wetgeving van Frankrijk. De meeste importgevallen komen dan ook vanuit Frans-Guyana.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel