Vicepresident Adhin: “Roep voor bescherming aarde wordt groter”

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

6 November 2018 19:15

Voor mij lezen

Tegen 2030 zal het aantal mensen dat door overstromingen wordt getroffen naar verwachting verdrievoudigen. Tussen 2030 en 2050 wordt verwacht dat klimaatverandering elk jaar levens van ongeveer 250.000 mensen zal kosten. Tegen 2050 wordt verwacht dat de Noordelijke IJszee in de zomer grotendeels ijsvrij zal zijn. In datzelfde jaar zal een miljoen planten- en diersoorten met uitsterven worden bedreigd, benadrukt vicepresident Ashwin Adhin om de ernst van de gevolgen van klimaatverandering te benadrukken.

Bij de opening van de regionaal seminaar “Climate change and disaster risk reduction for parliaments of the Caribbean” zei hij dat de menselijke ontwikkeling enorme vooruitgang heeft geboekt sinds de industriële revolutie, maar vooruitgang van de mensheid is ten koste gegaan van het milieu. De mensheid die de mogelijkheden vernietigt die nodig zijn voor haar eigen voortbestaan. Adhin is blij dat wereldwijde publieke opinie over broeikaseffect, broeikasgassen, mitigatie, aanpassing en klimaatbestendigheid weer aan het toenemen is. De roep voor de bescherming van de aarde om de menselijkheid te behouden, wordt groter.

De top 3 emissielanden ter wereld dragen veertien keer zoveel meer emissies dan de honderd landen die onderaan voorkomen op de lijst, liet de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, op haar beurt weten. Emissie is de uitstoot van schadelijke stoffen, als luchtvervuiling of broeikasgassen. China, de Europese Unie en de Verenigde Staten dragen voor meer dan de helft bij aan de totale mondiale uitstoot, terwijl de onderste honderd landen slechts 3,5 procent voor hun rekening nemen. Samen zorgen de top 10 emissielanden voor bijna driekwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Volgens Simons is de realiteit dat de wereld de uitdaging wat de klimaatverandering betreft niet succesvol kan aanpakken zonder significante actie van deze landen. “Ze hebben niet genoeg gedaan,” benadrukt ze. Sommigen liepen zelfs weg en lieten het aan de rest van de wereld over om het probleem aan te pakken, zegt ze. Ze vindt dat de landen die er wel wat aan willen doen internationaal moeten opkomen en eisen dat de top emissielanden minder moeten gaan praten en een begin moeten gaan maken met het implementeren van effectieve emissiereductieregelingen.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel